Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na sýrové tyčinky kreativně | recept

Jak na sýrové tyčinky kreativně | recept

Sýrové tyčinky, recept a návod. Chceme podat slané zákusky, ale forma tradičních tyčinek nám připadá fádní? Můžeme si s nimi „vyhrát“ a předložit kreativní slané pohoštění. Protože ale každé kreativitě musí nezbytně předcházet zvládnutí poctivého řemesla, nabízíme především recept na báječné sýrové tyčinky. Jak si s těstem podle osvědčeného výborného receptu poradíme, je pak už věcí vlastní volby. Nabízíme recept na výborné sýrové tyčinky a dále tipy, jak těsto zpracovat „kreativním“ způsobem.

Co je potřeba

  • 210 g hladké mouky
  • 130 sýr ementál, gouda (případně eidam)
  • 150 g másla nebo rostlinnho tuku na pečení
  • 6 lžic tekutiny
  • 1 vejce nebo bílek na potření
  • koření
  • semínka na posypání
1

Sýrové pečivo je prověřeným tipem na domácí pohoštění. Slané sušenky zhotoveného ze sýrového těsta jsou křehké a zachovávají chuť použitých surovin, z nichž je dominující sýr. Sýrové pečivo nejčastěji formuje do podoby tyčinek. Jestliže ale připravujeme víc druhů slaného pečiva, můžeme popustit uzdu své kreativitě. Protože chuť a kvalita jsou sice na prvním místě, ale člověk jí i očima.

2

Základní těsto na sýrové tyčinky zhotovíme z 210 gramů hladké mouky, 130 gramů jemně nastrouhaného sýry (typ ementál, gouda, případně i eidam), 150 gramů másla nebo rostlinného tuku na pečení (Héra, Stella a podobně), šesti lžic tekutin. Tekutinou může být mléko, bílé víno, pivo, smetana. Ale v případě, že nic z toho právě doma nemáme, můžeme přidat i šest lžic vody.

3

Odvážené suroviny dáme do mísy a rukama zpracujeme v hladké těsto. Do mouky můžeme předem přimíchat trochu papriky, mletého pepře nebo dvě lžičky sušeného česneku (čerstvý raději ne, aby se pečivo nekazilo). Sůl není třeba přidávat (sýr je slaný). Není třeba dávat ani vejce nebo nějaké kypřidlo (prášek do pečiva). Sýr těsto dostatečně zkypří i spojí. Dáme na hodinu odpočinout do lednice, aby se tekutina dobře spojila s moukou.

4

Na pomoučené pracovní ploše vyválíme polovinu bochánku pokud možno co nejtenčeji (těsto se při pečení nafoukne. Nožem nebo rádýlkem nařežeme na asi centimetr (či trochu méně) široké pásky. A tady je prostor pro naši kreativitu. Pásky těsta můžeme stáčet do trojrozměrné spirály, splétat do houstiček, můžeme z nich vázat uzly nebo mašličky. Nebo z pásků vytvarujeme podkovy, formičkou vyřežeme ploché kroužky, stočíme hady z tenkých pramínků.

5

Pracujeme velice lehkou rukou, vytvořené tvary musí být volné, nesmíme je stlačovat nebo utahovat (copy, uzly). Musíme počítat s tím, že horký vzduch při pečení bude působit na volné tvary ze všech stran. Tím dosáhneme potřebné „vykřupanosti“ i v překládaných tvarech, pečivo bude křehké a nadýchané. Kdybychom na tvary „tlačili“, nebyly po upečení křehké.

6

Tvary pokládáme na suchý plech (těsto je tučné, nepřilepí se). Štětečkem určeným ke kuchyňským účelům nebo mašlovačkou (pírkem) je potřeme rozšlehaným vejcem nebo bílkem, a to zejména v místech křížení nebo spojů. Pak pomocí kornoutku nebo šikovných prstů můžeme ještě posypat tradičními semínky: mák, kmín, sezam, nebo kořením – paprika, karí (jestliže jsme je nedali do těsta). V troubě vyhřáté na 200 stupňů upečeme do zlatova.

7

Musíme počítat s tím, že ploché tvary budou upečeny dřív než tvary splétané nebo formované. Proto stav pečiva kontroluje a případně ty dostatečně upečené odebíráme z plechu (ostatním to neuškodí).

8

Sýrové těsto můžeme také ve velice tenké vrstvě vtlačovat do formiček Vybíráme ale takové, které nepoužíváme pro pečení sladkého pečiva: obdélníčky, mušličky, čtvercové formičky. Nevolíme formičky požívané třeba na pracny, košíčky či plněné ořechy. Formičky můžeme vysypat třeba nemletým mákem. Pečivo se po upečení vyklápí velice dobře, formičky netřeba vymazávat.

9

Jestliže jsme spíš konzervativně založení, můžeme z tence vyváleného těsta vypracovat tradiční „slané“ tvary – tyčinky, čtverečky, trojúhelníčky. Plát těsta můžeme potřít bílkem, posypat semínky (mák, kmín, sezam) a pak přenést na plech. Nebo můžeme plát těsta jemně okořenit pálivou mletou paprikou a posypat zbylým strouhaným sýrem a nakrájet na tradiční tyčinky.

10

Pečivo ze sýrového těsta je nesmírně křehké. Není ale určeno pro dlouhé skladování. Abychom sklízeli největší ovace, připravíme je v den, kdy má být podáváno, nanejvýš den předem.

Tipy

Uvedené tvary jsou pouhým tipem. Podle vlastních schopností a nápadů lze vytvářet i jiné: čísla, abecedu... Pečivo by ale nemělo vzhledem připomínat sladké sušenky.

Autor: jezzina
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct slané sušenky | recept
Jak upéct slané sušenky | recept
Recept na slané sušenky, který nabízíme, má jenom samá pozitiva. Křehké slané sušenky upečené podle něj jsou velmi levné a přitom výborné. S pečením s…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.