Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vybírat osvětlení do interiéru | tipy

23. Červen 2023
Jak vybírat osvětlení do interiéru | tipy

Jak vybírat osvětlení do interiéru | tipy. Správné osvětlení je důležité, šetří naše oči, vytváří potřebnou atmosféru a v posledních letech je i významným designovým prvkem. Výběr vhodného osvětlení není tak jednoduchý, jak by se zdál. Každá místnost potřebuje něco jiného, a proto je důležité náš výběr nezanedbat. Pokud na to máte, může vám pomoci odborník. V ostatních případech musíte spoléhat na svůj vkus, cit a získané informace. I my se vám pokusíme poradit, aby váš výběr nebyl chybný.

Co je potřeba

- informace
- představa
- špetka vkusu
- cit
- chuť a nějaké ty peníze na realizaci

1

V současné době máme na českém trhu již široký výběr z různých designů a typů osvětlení. Vybrat si můžete od moderních, přes retro až po unikátní a jedinečné návrhářské kousky. Kromě dezénu si však můžete vybrat také z celé řady lamp rozčleněných dle účelnosti - stropní, nástěnné, stolní, stojaté a podobně. Každé z těchto osvětlení se hodí do jiného prostoru, které potřebuje i jinou intenzitu a barvu osvětlení. K osvětlení můžete v současné době vybírat mezi halogenovými žárovkami, úspornými žárovkami, zářivkami, bodovkami a LED osvětlením. Každé z nich má své pro a své proti, jak se v této široké nabídce vyznat a jaké osvětlení je vhodné do jakého prostoru?

2

Základem každé místnosti je stropní osvětlení. Tvoří dominantu místnosti a dává jí duši. Toto stropní osvětlení by nemělo být příliš oslnivé, světlo by mělo dobře osvětlovat místnost, avšak jeho světlo by mělo být měkké a postupně se rozptylující. V obývací místnosti takovým důrazným prvkem bývá právě lustr, který může být velice rozličných designů. Vzhled a počet ramen se odvíjí nejen od velikosti místnosti, ale také od výšky stropu. Jestliže je váš strop vyšší, můžete si dopřát masivnější lustr s jistými prvky extravagance. Co se týče ložnice, jistě oceníte, pokud světlo nebude až tak ostré, bude - li na dálkové ovládání a se zabudovaným stmívačem. V chodbě by stropní světlo nemělo být ani příliš slabé, ale ani silné, protože každý větší rozdíl je zbytečnou námahou pro oči. Na záchodě si vystačíte pouze se stropním světlem do nějž však neinstalujte halogenové anebo jiné úsporné žárovky, protože se zde jedná pouze o nárazové osvětlování prostor. Použití těchto žárovek na toaletu je neefektivní.

3

Kromě centrálního osvětlení se však žádný domov neobejde i bez dalších druhů osvětlení, které jsou mnohdy praktickou záležitostí, často však i designovým prvkem, či faktorem navozující příjemnou atmosféru domova. Nástěnné lampy. Pokud není jídelní stůl v centru místnosti anebo v samostatném prostoru - jídelně, je zapotřebí, aby kromě centrálního osvětlení v místnosti bylo použito osvětlení i nástěnné, které je umístěné nad stolem v dostatečné výšce. Je důležité, aby toto světlo bylo měkké s postupným rozptylem, a aby stůl ani příliš neoslňovalo, ale zároveň, aby je neponechávalo ve tmě. Odborníci doporučují využívat nad jídelní stoly kuželovitá stínidla, které světlo příjemně a přirozeně rozptýlí. Nástěnné světla užíváme i v jiných místnostech, například v koupelně. Tam jsou vhodné k dokonalému osvětlení zrcadel. při výběru světel do koupelny je potřeba dbát na bezpečnost osvětlení. Světla by měla mít dvojí opláštění odolné proti vodě a označení IP 54. Pro důkladné osvětlení zrcadla je dobré zavěsit z každé strany zrcadla po jednom takovém nástěnném světle. V kuchyni se nástěnných lamp používá hlavně k důkladnému osvětlení pracovní plochy. Pouze centrální světlo nám totiž takové důkladné osvětlení nezajistí. K osvětlení plochy se často využívají zářivky.

4

Podhledy a nadhledy jsou součástí moderního designu, kterým máme možnost teple a měkce osvětlit celý prostor. Toto světlo obvykle není samo o sobě dostačující, ale působí velice příjemně, hřejivě, vytváří atmosféru a vizuálně mění velikost místnosti. K osvětlení se používají zářivky, bodovky, případně i LED osvětlení. LED osvětlení je však nejdražší, i když nejúspornější variantou. S takovým osvětlením se můžeme setkat nejčastěji v obývacím pokoji a ložnici. Na chodbách a schodištích bývají často využívány zářivky a LED světla k nočnímu osvětlení schodišť, kdy je osvětlení zabudováno do spodní části stěn podél celého schodiště. Bodovky jsou skvělou variantou pro noční osvětlení. Často vytváří další osvětlení v kuchyni, kde je zabudováno do lišt kuchyňských linek anebo případně v ložnici u šatních skříní a podobně. Bodovky není vhodné využívat na osvětlení celých prostor a využívat je jako centrální osvětlení, protože jsou dost ostré. Na stropě by pak s nimi vynikly případné nerovnosti a jiné nedostatky. Při komplexním osvětlením místnosti bodovkami by to neprospělo ani našim očím. Efektivní jsou však tam, kde chceme osvětlit nějaký tmavý prostor. Jestli toužíte po vyzdvižení tmavého koutu zkuste tam umístit nějakou vitrínu anebo zajímavý obraz, který necháte s pomocí bodovek efektivně osvětlit. Výsledek bude mít pozitivní výsledek pro celou místnost.

5

Existuje celá řada stojacích lamp- velkých, malých, uživatelských anebo dekoračních.... Vše záleží na tom, kam je chcete postavi,t a k jakému účelu by měly sloužit. Stojaté lampy jsou ideální všude tam, kde jsou tmavé kouty a není možné využít k jejich osvětlení centrálních anebo nástěnných světel. Každý obývací pokoj se neobejde alespoň bez jednoho takového osvětlení, které nejenže navozuje atmosféru, ale má i účelnou odnož s větším zdrojem světla, které můžeme využít večer například ke čtení anebo ke štepování ponožek. V ložnici tvoří nezbytnou součást pro večerní chvilky, kde kromě atmosféry jsou i velice praktickou záležitostí. Stojaté lampy v ložnicích jsou malé a měly by dostatečně osvětlovat místnost ke čtení, a proto by neměly být příliš ostré, zároveň také nemají rušit partnera, který by rád spal.

6

Stolní lampy jsou nezbytnou součástí každého pracovního stolu, u dětí obzvlášť. Všeobecně je důležité klást velký důraz na pořádné osvětlení dětského pokoje. Pokoj dítěte by měl být pořádně osvětlen, avšak světlo by nemělo být příliš ostré a oslnivé, přesto však dostatečné, aby to dítěti umožnilo číst si a hrát si s minimálním zatěžováním očí. Stolní lampy vybíráme tak, aby měly dostatečně velké stínidlo, nebyly příliš ostré a nevytvářely příliš velký kontrast mezi světlem a tmou. Výška stolní lampy by měla být o něco níže než náš pohled, to proto, aby nás neoslňoval a lampa by měla stát na protější straně, než jakou rukou píšeme.

Tipy

Dříve než vyrazíte na nákupy je důležité udělat si představu čeho byste chtěli s pomocí světel dosáhnout a jakou atmosféru chcete prostoru dát. Jaký má váš interiér styl? Mají lampy sjednotit, podtrhnout anebo trochu rozptýlit celkový design interiéru?
Je důležité, abyste měli kromě spousty lamp i dostatek zdrojů - dostatečné množství vhodně umístěné, a to tak, abyste celý systém nepřetížili.
U malých dětí rozhodně využijete i noční osvětlení.
 

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zazimovat chatu a chalupu | rady
Jak zazimovat chatu a chalupu | rady
Jak zazimovat chatu a chalupu | rady. Zazimování chat a chalup je zcela nezbytnou činností, které se žádný chalupář nesmí vyvarovat. Jedině zazimování…
Jak na opravu dýh | rady
Jak na opravu dýh | rady
Jak na opravu dýh | rady. Dýha je tenká dřevěná deska, která se klíží na nábytek. Různé druhy dýh, které mohou být zdobeny dekorativním vzorem, nebo j…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.