Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zrekonstruovat koupelnu v panelákovém bytě

Jak zrekonstruovat koupelnu v panelákovém bytě

Chceme-li si zvelebit koupelnu v panelákovém bytě, měli bychom si předem rozmyslet, zda využijeme služeb firem, které se rekonstrukcí koupelen zabývají, či si poradíme svépomocí. V druhém případě počítejme s tím, že budeme muset rekonstrukcí koupelny věnovat spoustu času a úsilí. Rekonstrukce koupelny trvá zhruba 10 dní.

Co je potřeba

projekt

stavební povolení

materiál

nářadí

kontejner na sutiny

peníze

1

Nejdříve bychom si měli ujasnit, kolik chceme do rekontrukce koupelny investovat peněz, a co si můžeme dovolit. Rekonstrukce starého panelákového bytu nás vyjde zhruba na minimálně sto tisíc korun, což jsou jistě pro každého z nás nemalé peníze. Architekt si naúčtuje zhruba 10% za návrh.

2

V panelákovém bytě máme obvykle k dispozici velice malý prostor pro koupelnu. Běžně chceme koupelnu zvětšit, pouvažujeme tedy nad tím, jestli upřednostníme vanu, nebo dáme přednost sprše. Sprchový kout je z hlediska prostoru úspornější. Řada domácností volí při rekonstrukci koupelny v panelákovém bytě variantu, že koupelnu spojí s toaletou. Domácnosti tím získali více prostoru a komfortu, kterého je v panelákovém bytě většinou pomálu. Při rozmisťování vany či sprchového koutu myslete na prostor pro pračku. Na to se často zapomíná, pračka tak zaplní místo, které jste chtěli zužitkovat jiným způsobem.

3

Jestliže máte ujasněno, co od nové koupelny očekáváte, pak zamiřte na stavební úřad. Tam ohlásíte stavbu nebo získáte stavební povolení. Budete potřebovat i statický posudek. Informujte majitele domu či nájemce bytu o chystané rekonstrukci. Mějte připravený projekt.

4

Vyberte obklady, dlažbu, sanitární keramiku a vybavení koupelny, atd.. Vybírejte prověřené značky, které splňují normy. Na intrenetu najdeme řadu eshopů, kde vám pomohou s individuálním výběrem. K těm větším se řadí například www.topkoupelny.cz nebo www.siko.cz. Součástí rekonstrukce koupelny v panelákovém bytě může být i výměna oken. Proto se informujte, zda vlastník domu nechystá vyměnit okna v celém domě. Stát poskytuje na nová plastová okna a zateplení domu dotace, například v programu Zelená úsporám.

5

Ve většině panelákových bytů najdeme umakartová bytová jádra. Ta při rekonstrukci vyměníme za zděná. K tomu užíváme sádrokartonové tvárnice. Celý prostor koupelny tak můžeme změnit a místo v koupelně můžeme získat na úkor zmíněné toalety nebo předsíně. Nově je třeba často udělat i již nevyhovující elektroinstalaci.

6

Obvykle umisťujeme i nové dveře. Proto při rekonstrukci myslíme i na výměnu zárubní. V prodejně vybíráme dveře, které jsou určené do koupelny. Zjistěte si podmínky, některé dveře do koupelny musí mít podle nových standardů ve spodní části otvory.

7

K pokládání dlažby se doporučuje najmout si kvalifikované pracovníky. Vybíráme takové, kteří nejsou podezřele levní a ani naopak příliš drazí. Jejich práci je třeba pravidelně kontrolovat, proto si raději na období během rekonstrukce bereme dovolenou. Pracovník firmy si za obložení jednoho metru čtverečního účtuje zhruba 300 korun.

Varování

Při umísťování sanitární keramiky a veškerého koupelnového vybavení provádíme kontrolu funkčnosti. V případě, že najatí pracovníci odvedli nekvalitní práci, reklamujte to. Nezaplaťte do té doby, dokud nebudou závady odstraněny.

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vybrat vhodné bydlení | rady a tipy
Jak vybrat vhodné bydlení | rady a tipy
Jak vybrat vhodné bydlení | rady a tipy. Podnájem nebo vlastní bydlení? To je dilema, které řeší spousta lidí zejména v mladším a středním věku.…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.