Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si užít Vánoce na horách | rady

Jak si užít Vánoce na horách | rady

Jak si užít Vánoce na horách | rady. Prožít Vánoce někde jinde než doma, je jistě romantické, ale rozhodnutí nebývá tak lehké. Zvláště, když jsme vždy na Vánoce seděli v obývacím pokoji u ozdobeného stromku, poslouchali z televize Gotta atd. Pokud nechcete přijít o část klasických prožitků, jeďte na hory u nás doma, pokud chcete poznat i jiné zvyky, jeďte na hory v Evropě. Myslíme, že jiná možnost asi nepřipadá v úvahu, snad do Severní Ameriky? Když už chcete jet na hory, berte také ohled na ostatní členy rodiny. Třeba se rozhodnete si půjčit chatu od kolegy v práci, ale pak odsuzujete třeba manželku k tomu, že Vánoce na horách stráví ne na lyžích, ale u sporáku.

Co je potřeba

rozhodnutí nebýt na Vánoce doma
lyžařská výbava (ale dá se i půjčit)
místo pobytu
dovolená v práci

1

Rozhodnutí trávit Vánoce na horách by mělo padnout v rodině, kde se na hory a lyže již pravidelněji jezdí. Pro debutanty by to nebylo dobré, protože přes Vánoce jsou některé služby ve střediscích potlačené, třeba lyžařská školy, servisy apod.

2

Rozhodnout se kam jet na hory je důležité. Záleží totiž na tom, jak jste zkušení lyžaři, a zda byste tento sváteční čas chtěli trávit ve známém prostředí, nebo může padnout rozhodnutí jet někam do neznáma.

3

Navštivte cestovní kancelář nebo přes internet si vyberte místo, kam chcete jet a včas začněte o Vánocích na horách jednat. Je tu sice možnost last minute, ale to je vždyť trochu risk, zvláště v případě, když máte početnější rodinu.

4

Vše máte zařízené a nyní, jak třeba s dárky. Můžete se dohodnout, že si nadílku uděláte předem nebo později. Ale protože na hory lze jet po silnici, kde nejste vázáni vahou zavazadel, můžete si je rozdat na i pod stromečkem třeba umělým, nebo v jídelně, kde většinou stojí stromek velký.

5

Některé zvyky se dají dobře připravit předem, třeba si napéci cukroví. Bude to jistě pěkné připomenutí pohodlí domova, obzvláště, když o cukroví nebudou ostatní členové rodiny vědět předem. Jinak věřte, že hlady nezemřete, protože chaty se na zimu dobře zásobují.

6

Vánoce na horách si především dobře užívejte. Nechtějte v tyto dny překonávat nějaké sportovní výkony, jezděte lehce, nejraději celá rodinka spolu, i když proti tomu může některý z členů rodiny protestovat. Na chatě si večer hrajte hry, dobré je rodinné zpívání nebo společné vymýšlení pohádek, jen se nedívejte na televizi.

7

Protože se nemusí vařit, mýt okna a ani zdobit stromeček, přišli jste o vánoční shon. Nechte proto doma i všechny sváry a starosti, třeba co s hypotékou, zahrádkou a podobně. Jen nezapomeňte na kytky v bytě nebo případně na domácí zvířectvo, aby se o ně měl kdo postarat. Pošlete přání tchyni i strýci v Hodkovičkách včas. A pak jen myslete na sebe a rodinu, zejména na partnera. Zvláště na Vánoce udělaná radost vás potěší dvakrát tolik než v jiný čas.

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.