Přejít k hlavnímu obsahu

Jak investovat do zlata - investiční zlato, zlaté mince, akcie i zlaté spoření

27. Březen 2024
Jak investovat do zlata - investiční zlato, zlaté mince, akcie i zlaté spoření

Zlato je odjakživa považováno za uchovatele hodnot, který nabírá na své hodnotě. Každý den můžeme být svědky toho, jak cena zlata klesá i stoupá, z dlouhodobého hlediska se však cena zlata rovnoměrně zvyšuje. Jestliže někdo nechce, aby jeho peníze neustále ztrácely z důvodu inflace na hodnotě, nejjednodušším způsobem je investovat do zlata. Profesionálové obchodují se zlatem na burze, jaká možnost se nabízí nám drobným investorům?

1

Investiční zlato

Jeden z nejjednodušších způsobů investic do zlata představuje tzv. investiční zlato. Pro investici do fyzického zlata je potřeba kontaktovat slévárnu, nebo jejího obchodního zástupce, a sepsat objednávku zlata. Na našem území se pohybují tisíce obchodníků se zlatem. Již během prvního týdne můžete obdržet své zlato. Následně je pouze na vás, jestli si zlato uschováte doma v trezoru nebo v úschově v bance.

Mezi nejdostupnější podoby investičního zlata patří zlaté slitky. Jedná se o destičky nebo cihly vyrobené ve slévárně a certifikátem pravosti.

Při výběru investičního zlata dbejte následujících parametrů:

  • Značka výrobce hmotnost údaj o ryzosti zlata výrobní číslo Investiční zlato musí mít ryzost 999,9, což odpovídá 24 karátům.
  • Zlaté slitky nebo cihly se prodávají nejčastěji o váze 31 g, což je 1 OZ – trojská unce.
  • Výhodou investičního zlata je, že je osvobozen od DPH. V případě, že budete potřebovat rychle hotovost, lze investiční zlato v podobě zlatých slitků nebo cihliček velice snadno prodat.
2

Zlaté mince

Jedná se o investici určenou především pro příznivce numismatiky, který vidí ve zlatě nejen jeho tržní, ale také jeho sběratelskou hodnotu. K dispozici jsou stovky druhů mincí z každé země světa, odlišují se vždy svojí váhou i ražením. Jejich hodnota se určuje i podle toho, kolik mincí bylo emitováno. Opět je potřeba stejně jako u investičního zlata sledovat ryzost zlata, výrobce (např. Česká národní banka) a popř. zda je zlatá mince vydána samostatně nebo součástí série.

3

Akcie těžební společnosti

Když investovat do zlata, proč ne přímo do společnosti, která se zabývá těžbou tohoto vzácného kovu? Těžařské společnosti stále nabírají na hodnotě a jejich akcie si může koupit téměř každý. Abyste mohli do akcií investovat, musíte si najít brokera, tedy zprostředkovatele, který vás bude při obchodu s akciemi zstupovat.

4

Zlaté spoření

Zlaté spoření je alternativou investičního spoření, při němž si zvolíte, na jaké množství zlata si bude spořit peníze Na konci spoření dostane k dispozici zlato, na které jste si spořili. Výhodou je, že celkové zhodnocení se počítá z koncové váhy zlata, takže zlato velmi dobře vydělává třeba na penzi. Takové spoření lze sjednat opět třeba s obchodními zástupci sléváren.

5

Certifikáty aj.

Zlato nemusíte vlastnit fyzicky, lze do něj investovat prostřednictvím burzy, akcií i certifikátů. V takovém případě nemáme zlato ve fyzické podobě, ale pouze v podobě papírů s certifikáty. Pro investici je nutné opět kontaktovat slévárnu, koupit akcie nebo se stát obchodníkem na burze.

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak nejlépe investovat? Do zlata!
Jak nejlépe investovat? Do zlata!
Zlato je jednou z jistot na investičním trhu. Jeho hodnota je stabilní. Umí překvapit spíše tím, že stoupá. Investovat do něj mohou jak velmi bohatí l…
Jak začít inteligentně investovat?
Jak začít inteligentně investovat?
Jak začít inteligentně investovat? V posledních letech se konečně dočkáváme postupného zvyšování finanční gramotnosti mezi obyvateli České republ…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.