Přejít k hlavnímu obsahu

Jak nakupovat a prodávat na serveru Aukro | rady

14. Leden 2023
Jak nakupovat a prodávat na serveru Aukro | rady

Jak nakupovat a prodávat na serveru Aukro | rady. Aukro je nejnavštěvovanější český aukční portál. Na serveru Aukro je registrováno už přes 1 milion lidí. Server nabízí ideální příležitost nakupovat a prodávat nové i použité zboží. Obchodování na Aukru je jednoduché a bezpečné. Jak na to?

Co je potřeba

věk minimálně 18 let
základní znalost práce s internetem

1

Registrace na serveru Aukro

Otevřete si adresu www.aukro.cz. Prvním předpokladem pro obchodování na serveru je registrace. Ta na rozdíl od jiných serverů vyžaduje, abyste zadali svou adresu, telefonní číslo nebo jméno vaší matky za svobodna. Domů vám do 14 dní dorazí dopis, v němž naleznete aktivační kód k vašemu nově vytvořenému účtu. Nově už při registraci uveďte, zda váš účet bude sloužit pro soukromé či podnikatelské aktivity. Vyplněním registračního formuláře uzavíráte smlouvu o užívání aukčního systému Aukro, proto doporučuji si nejdříve přečíst obchodní podmínky.

2

Prodávat či nakupovat na serveru Aukro krok po kroku

Po plné aktivaci vám nic nebrání v obchodování a využívání všech nabídnutých služeb serveru. Chcete-li vystavit předmět k prodeji, klikněte na odkaz "prodat" v čele stránky. Typ prodeje: Vyberte si ze dvou možností - Aukce a Kup teď! V prvém případě si stanovíte nejnižší cenu, od které se bude aukce předmětu konat. V aukci budou lidé přihazovat sumu, kterou jsou ochotni za předmět zaplatit. Nevýhodou ale je, že předmět se může vydražit za mnohem nižší cenu, než jakou jste očekávali či jakou má ve skutečnosti hodnotu. V prodeji formou Kup teď! pevně stanovíte, za kolik předmět prodáte.

Kategorie: Čím konkrétnější kategorii určíte, tím větší pravděpodobnost výhodně na Aukru prodat

Šablona: Není nutné využít, šablona je především vizuální stránkou vaší aukce

Informace o zboží: Snažte se už titulkem zaujmout, mnohdy určuje, zda návštěvníci Aukra vůbec na odkaz kliknou. Do popisu uveďte všechny podstatné informace o prodávaném předmětu. Pokud má předmět nějaké vady, o kterých víte, musíte je uvést. Určete si, jakým způsobem jste ochotni kupujícímu předmět zaslat, stanovte si cenu. Nedávejte ji příliš přemrštěnou, obvykle vám tato položka má pokrýt náklady na poštovné, případně balicí materiál.

Volby aukce: U dražších předmětů se vyplatí investovat do přednostního výpisu. Za zvýraznění však zaplatíte několik desítek až stovek korun.

3

Jak využívat uživatelský účet Moje Aukro

Po přihlášení vám Aukro nabídne tři záložky - Moje nákupy, Můj prodej a Můj účet. Tohle prostředí je soukromé, mají do něj přístup jen zaměstnanci Aukra a vy. Ve svém účtu můžete sledovat, kdo ve vaší aukci přihazuje a za jakou částku. Pokud vás na serveru zaujme nějaký předmět, ale nejste zatím rozhodnuti, že jej chcete koupit, můžete si jej označit pro sledování. Ve svém účtu všechny sledované položky bez problému naleznete. Velkou pozornost věnujte záložce Můj účet. Služby Aukra nejsou zdarma. Z každého vystaveného předmětu Aukru zaplatíte provizi. Ta se může pohybovat v řádech haléřů i tisíců korun.

Příkladem: Pokud prodáte v sekci Sběratelství vzácnou známku za necelých třináct tisíc korun a použili jste zvýraznění, Aukru budete muset zaplatit zhruba čtyři sta korun na provizích. Jednou měsíčně budete vyzváni k zaplacení všech poplatků. Po nezaplacení vám bude zmrazen účet a vystavujete se riziku soudního stíhání.

4

Auce skončila, co teď

Na váš email budou průběžně přicházet informace o stavu vaší aukce. Po skončení obdržíte email, v němž naleznete další pokyny. Aukro vám mimo jiné zašle údaje o kupujícím – jméno, adresu, telefonní číslo a email. Stejně tak kupující obdrží od Aukra údaje o vaší osobě. Po uzavření obchodu zpravidla prodávající jako první vyhodnotí obchod a kupujícího – obvykle se hodnotí rychlost zaslání peněz, komunikace či přístup kupujícího. Čím víc kladných komentářů uživatel Aukra získá, tím je v očích ostatních uživatelů důvěryhodnější.

5

Jak přihazovat na serveru Aukro

Přihodit v aukci je velice snadné. Nabídnete částku, za kolik jste ochotni předmět koupit. Předmět můžete získat za nižší částku, než jakou jste sami nabídli. Stane se tak v případě, že žádný jiný uživatel Aukra nepřihodí větší sumu. Hodně štěstí na serveru Aukro!

Tipy

- Věnujte maximální pečlivost popsání předmětu, neváhejte uvést důvody prodeje. Čím detailnější popis, tím méně dotazů od zájemců budete muset emailem zodpovídat.
- Dřív než přihodíte do nějaké aukce, rozmyslete si, zda předmět určitě chcete. Prodávající totiž váš příhoz nemá povinnost zrušit.
- Aukro je také o adrenalinu. Mějte vždy tohle na paměti zejména při závěrečných minutách aukce. Kvůli soupeřivosti s ostatními uživateli Aukra můžete nechtěně přihodit za předmět mnohem víc, než jste původně zamýšleli.

Varování

Vždy si nechte zaslat za prodaný předmět peníze na bankovní účet předem. Vyhnete se tak nepříjemnostem, kdy kupující za zaslaný předmět nakonec nezaplatí.
Nenakupujte v aukcích uživatelů, kteří mají špatné hodnocení. I když nabízený předmět vás zaujal, raději neriskujte. I na serveru Aukro působí řada podvodníků a lidí s nečestnými úmysly.

Autor: JakTak
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak poznat bezpečný e-shop | rady
Jak poznat bezpečný e-shop | rady
Jak poznat bezpečný e-shop | rady. Nakupování na internetu se stalo oblíbeným způsobem nakupování. Je levné, pohodlné a pestré. Občas je ale i rizikov…
Jak nenaletět falešnému e-shopu
Jak nenaletět falešnému e-shopu
Jak nenaletět falešnému e-shopu | rady a tipy. Obchodování na internetu zažívá obrovský boom. Často nakupujeme v obchodech, které zatím neznáme, ale c…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.