Přejít k hlavnímu obsahu

Jak snížit výdaje za potraviny

10. Leden 2023
Jak snížit výdaje za potraviny

Jídlo je významnou položkou v rodinném rozpočtu. Tvrdí se, že na jídle by se šetřit nemělo, ale na druhou stranu, snížení nákladů za potraviny je nejsnažší cesta k úsporám. Topit a svítit se musí a vracet se ke svíčkám nebo loučím se nikomu nechce. Ušetřit za jídlo jde i bez snižování nároků na kvalitní a zdravé stravování. Jde o to jen plánovat, přemýšlet a nebát se zkoušet něco nového. Několik rad, jak ušetřit za potraviny předkládám v následujícím článku.

Co je potřeba

Chuť plánovat

1

Důležité je plánování nákupů. Snažte se naplánovat jídelníček na týden dopředu a přizpůsobte tomu nakupování. Do obchodu se vydejte s nákupním seznamem, najedení a pokud možno bez dětí. Snáze odoláte pokušení nakupovat zbytečnosti. Prohlédněte akční letáky, někdy jsou slevy zajímavé. Například mléko, cukr, rýži nebo těstoviny je výhodné nakoupit do zásoby ve větším množství, tyto potraviny mají dlouhou dobu minimální trvanlivosti. V obchodě porovnávejte ceny u stejných surovin od jiných výrobců. Zákon nařizuje obchodům, které mají podlahovou plochu větší než 200 čtverečních metrů, uvádět na cenovkách u zboží přepočet na kilogram nebo litr. Může se stát, že zboží v akci je dražší než stejné od jiného výrobce.

2

Mléčné výrobky privátních značek obchodních řetězců (jogurty) se liší od jiných jen méně atraktivním, levnějším obalem. Neplatí to u všech, podívejte se při nákupu na výrobce. Stejně tak mouka, těstoviny, rýže, olej. Zaplatíte méně, protože neplatíte drahé náklady na barevný a atraktivní obal.

3

Maso nekupujte v supermarketech, ale u řezníka, pořídíte ho levněji a mnohdy v lepší kvalitě. Pokud už maso v řetězci kupujete, vybírejte neporcované, vcelku. Je levnější a doma si maso upravíte podle svého. Kuře kupujte raději chlazené než mražené a porcujte ho také sami. Uvidíte, že kuřecí řízky, stehna aj. vás vyjdou také levněji, když rozporcujete celé kuře. Natrefíte-li na akci, kdy je maso zlevněné, nakupte a naporcujte do mrazničky. Vždy levněji uvaříte z masa, než z polotovarů. Maso porcujte do balíčků podle počtu strávníků a porcí. Maso nemusí být denně a každému stačí k obědu plátek masa. Samozřejmě, že když napečete kopu řízků, tak se snědí, ale chceme přece šetřit, ne? Vaříme různá jídla s malým množstvím masa doplněného zeleninou, ať už je to třeba maso v mrkvi nebo různé variace na čínskou kuchyni. Vaříme domácí polévky (žádná drahá sáčkovka), je ohromné množství druhů a dobrá domácí polévka mnohdy nahradí hlavní jídlo.

4

Do jídelníčku zařazujeme pokrmy z luštěnin, jáhly, pohanku, kuskus. Jsou opomíjené, přitom levné, chutné a zdravé. Dětem do školy a i sobě do zaměstnání připravujeme svačiny. Opět bude chutnější a levnější než kupovaná bageta. Pijme kohoutkovou vodu. Je mnohdy kvalitnější než kupovaná voda v PET obalech a cenově nesrovnatelná.

5

Ovoce a zeleninu se snažíme kupovat sezónní. Má nejlepší chuťové vlastnosti a kvalitu. Dnes již lze na internetu na serverech zabývajících se inzercí nalézt nabídky od malopěstitelů za opravdu výhodné ceny. Pokud se domluvíte s přáteli a příbuznými, jsou ochotní zavézt větší množství až k vám domů. Další možností je si nasbírat divoce rostoucí ovoce vlastními silami. Existují mapy, kde jsou zaznamenány opuštěné zahrady, kde je možnost si ovoce zdarma natrhat. Sezónní ovoce zavařujte, sušte, mrazte. Budete mít kam sáhnout při pečení moučníků, výrobě domácí zmrzliny nebo pudinkových pohárů. Pudinkové poháry s ovocem nebo domácí koláče, bábovky, buchty jsou lepší, než kupované oplatky a ušetříte také pěkných pár korun. Ze sušeného ovoce, šípků, bylinek si namíchejte vlastní ovocné čaje. Nebudete muset kupovat chemií navoněné čaje v obchodech.

6

Vděčnou surovinou jsou v kuchyni brambory. Na podzim se dostanou koupit od pěstitelů na trzích. Jsou trvanlivější než brambory z obchodů, protože jsou lépe skladovány. Z brambor se dá levně a dobře uvařit. Bramborami nastavujeme masovou sekanou, vaříme je na polévku, kaši, placky, bramboráky, jako přílohu, salát. Loupeme-li je, používáme škrabku, aby slupky byly co nejmenší.

7

Pečivo a chléb nakupujeme uvážlivě, z nespotřebovaného staršího pečiva meleme strouhanku, sušíme ho jako vložku do polévek, knedlíků. Chléb sušíme a nastrouháme na zahuštění guláše, nebo ze staršího chleba připravíme topinky s česnekem.

8

Nekupujeme cukr moučku. Rozmixujeme si cukr krystal, je to o polovinu levnější. Skořicový nebo vanilkový cukr si také namícháme doma sami. 1 vanilkový lusk bohatě stačí na ochucení 1 kg cukru. Příkrmy a přesnídávky pro malé děti si vyrábíme doma ze sezónního ovoce a zeleniny. Zabere to malou chvilku a uvidíte, jak budou prckové spokojeni. Z póru v kuchyni zpracujeme i zelenou část, obsahuje hodně vitaminů a je stejně dobrá, jako bílá část.

9

Je toho ještě spousta, nelze popsat všechno. Budeme rádi, když v diskusi napíšete některé vaše vychytávky, jak ušetřit za potraviny.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak ušetřit peníze díky změně banky
Jak ušetřit peníze díky změně banky
Test časopisu dTest potvrdil, že mezi klienty bank je o možnosti změnit banku nízká informovanost. A i když jsou se svou bankou nespokojení a platí řa…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.