Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si užít Rusko – oblast Kavkaz a Černé moře | tipy

25. Listopad 2019
Jak si užít Rusko – oblast Kavkaz a Černé moře | tipy

Jak si užít Rusko – oblast Kavkaz a Černé moře | tipy. Krasnodarský kraj se kryje s historickým územím zvaným Kubáň, tedy krajem na stejnojmenné řece mezi Kavkazem a Azovským a Černým mořem. Na jihu se Kavkaz svažuje přímo k Černému moři. Je zde středomořské klima, což dalo vzniknout mnoha letoviskům a lázním v okolí Soči a Tuapse.

Co je potřeba

vízum
registrace
rezervace hotelu
znalost azbuky
peníze (celá eura nepoškozená, bez známek natržení či skvrn)
letenky
sprej proti komárům
silný krém proti slunci

1

Vízum

Do Ruska je možné udělat turistické vízum, které vám může zařídit některá agentura (cestovní kancelář) nebo si o něj můžete zažádat na Ruské ambasádě (cca 2500 Kč dle doby vyřízení) S tímto vízem musíte být ubytován v některém hotelu v Rusku a na daném místě se registrovat. Papírek s registrací obdržíte v letadle, jeden útržek dáte při vstupu do Ruska a druhou část musíte nechat potvrdit v místním registračním středisku (může provést hotel). Druhou část odevzdáte při odjezdu ze země. Bez této registrace a útržku není možno opustit zemi bez pokuty. Další možností je vízum na pozvání, pokud zde máte nějaké příbuzné či známé. Ceny se liší podle délky pobytu. Pokud se rozhodnete pro tento druh, připravte se na dlouhý a náročný proces vyřizování.

2

Doprava

Nejlepší možnou dopravou je letadlo. Pokud letíte z Prahy, doporučuji koupit letenku směr Vídeň – Krásnodar. (popřípadě Moskva – Krásnodar). Z Krásnodarského letiště byste se měli dopravit na jeho vlakové nádraží (z letiště jezdí přímo autobusy, maršutky ..cca 15 rublů) nebo taxi. Z vlakového nádraží se můžete rozjet do různých oblastí podél černého moře. Máte na výběr vlakem električkou, která jede cca 2,5 hodiny k moři, nebo tzv. PlatzKartem, který je vybaven neoddělenými lůžky (cesta 4 hodiny k moři). Cena na osobou se pohybuje dle typu vlaku a třídy min. 300 rublů  na osobu.

3

Jídlo a peníze

V každém městě se nachází supermarket, nejčastěji pojmenován jako Magnit, naleznete zde nejen potraviny, ale i oblečení, nářadí, a různé další věci. Banky jsou otevřené pouze v týdnu a max. do 6 hodin. Peníze musí být nenatržené a nijak poskvrněné. Ovoce je lepší kupovat na trzích, kde je opravdu čerstvé, ceny jsou sice vyšší, ale kvalita také.

1 rubl = cca 0,36 Kč.

4

Oblasti

Nejvyhledávanější a nejznámější oblasti jsou Soči, Anapa, Něbuk, Agoj a Tuapse.

Soči – turisticky nejvyhledávanější místo a to nejen díky zimní olympiádě, která zde proběhla v roce 2014, ale hlavně díky bohatě zdobené promenádě, místnímu dendráryu a Krásné Poljaně.

Tuapse – je přístavní městečko, plné skalnatých zátok s divokými plážemi, průzračným mořem a s ruským pohostinstvím. Projeďte se zde typickými ruskými autobusy (maršutkami), zalovte si na otevřeném moři a nechte se pohltit sluncem, které zde svítí téměř půl roku.

Něbuk – je městečko s luxusními hotely, tyčícími se na skalních útesech s veřejnými ale i soukromými plážemi s vodními sporty. Přímo na pláži můžete také najít místní aquapark s mnoha atrakcemi nejen pro děti.

Agoj – nejkrásnější kamenitá pláž s čistým průzračným mořem a svažující se promenádou, která nabízí nejrůznější místníspeciality (autobusem z Tuapse zdarma).

Tipy

Pokud se kdekoliv v moři objeví malá průhledná medůza, nezoufejte, místní medůzy nežahají, ani nejsou nijak jinak nebezpečné.
Všechny tyto města nabízejí přímo na pláži různé aktivity od vodních skútrů, po paraglaiding či různé výlety na koních, k vodopádům či jezerům.

Varování

Buďte připraveni na místní záchody, které jsou jak v restauracích, letištích či na plážích stejné, jedná se o tzv. šlapky na zemi. Za záchody se zde všude platí cca 10 rublů.

Zjistěte si předem, zda ve svém pokoji budete mít klimatizace, poté byste mohli být nemile překvapeni.

Autor: KJersey
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak se nezamilovat do Amsterodamu | tipy
Jak se nezamilovat do Amsterodamu | tipy
Jak se nezamilovat do Amsterodamu | tipy. Amsterodam je největší holandské město na řece Amstel, která se ve městě vlévá do moře, resp. do kanálu spoj…
Jak si užít Tyrolsko po celý rok | rady
Jak si užít Tyrolsko po celý rok | rady
Jak si užít Tyrolsko po celý rok | rady. Tyrolsko si většina lidí spojuje s lyžováním, jelikož se sem sjíždějí lyžaři z celé Evropy, ovšem místní kraj…
Jak si vychutnat Londýn i v dešti | rady
Jak si vychutnat Londýn i v dešti | rady
Jak si vychutnat Londýn i v dešti | rady. Londýn je hlavní město Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Rozkládá se na jihovýchodu zem…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.