Přejít k hlavnímu obsahu

Jak čerpat hotovostní úvěr | rady

http://www.cspujcky.cz

Jak čerpat hotovostní úvěr | rady. V dnešní době si můžete půjčit téměř na cokoli. Reklamy nás ubezpečují o výhodnosti půjček a o tom, že žít na dluh je běžné. Pokud jste se ocitli v situaci, kdy plánujete např. rekonstrukci bytu, domu nebo se vám přihodily nenadálé finanční výdaje, pak uvažujte o produktech tzv. jednorázových úvěrů. Je výhodnější půjčka od České spořitelny nebo např. třeba jiná půjčka?

1

Hotovostní úvěr

Pro tyto případy je vhodným produktem hotovostní úvěr, kdy vám banka zapůjčí peníze, aniž byste museli uvádět důvod, jak finanční prostředky využijete. Na rozdíl od spotřebitelského úvěru vám hotovostní úvěr poskytuje více „svobody“ při rozhodování, kam finanční prostředky směřovat, bohužel je tato „svoboda“ rozhodování vykoupena vyšší úrokovou sazbou.

2

RPSN a další poplatky

Častý pojem, který slýcháváme ze všech koutů - RPSN (roční procentuální sazba nákladů) neboli úroková míra, udává procentuální navýšení půjčené částky za předem stanovené období (většinou se jedná o období jednoho roku). Pokud si tedy půjčujete finanční prostředky a ve smlouvě máte uvedeno, že RPSN činí 16,1 %, nejásejte. Úroková sazba není jediným poplatkem, který vám navyšuje splátku úvěru. Počítejte i s dalšími poplatky, které jsou součástí vyřízení hotovostní půjčky. Jedná se např. o administrativní poplatek za vyřízení půjčky, který se pohybuje v rozmezí 1 - 4 000 Kč. Výše úrokové sazby se odvíjí od doby splácení úvěru, od výše půjčených finančních prostředků a samozřejmě výběru bankovního ústavu nebo finanční společnosti, od které úvěr čerpáte. Přímé srovnání nabídek jednotlivých bankovních ústavů a finančních společností lze udělat, ale okamžitě se stává neaktuálním. Bankovní ústavy a finanční společnosti neustále aktualizují a rozšiřují svou nabídku finančních produktů a služeb. Radíme vám, udělejte si vlastní monitoring nabídky bankovních ústavů.

3

Žádost o úvěr

Rozhodně se neobracejte na makléřskou společnost, která vám nabídne možnost zprostředkování úvěru. Makléřská společnost si ve většině případů bere 3 000 – 6 000 Kč za zprostředkování úvěru a další 3% z výše půjčené částky! V tomto případě se úvěry velice prodraží a dochází ke zbytečné duplicitě povinných poplatků. Navíc, makléřská společnost neodvede větší práci než, když si o půjčku zažádáte sami. Váš scoring nemohou nikterak ovlivnit.

Podmínky schválení úvěru

Pokud žádáte o půjčku, musíte projít schvalovacím procesem ze strany banky nebo finanční společnosti. Stěžejními pilíři schvalovacího procesu jsou:

- výše vaší čisté měsíční mzdy

- výše vašich povinných plateb (další půjčky, bydlení)

- registr dlužníků

V případě, že máte dostačující měsíční příjmy (pokud jste na rozmezí, můžete využít možnosti ručitele), nejste zatíženi platbami dalších finančních produktů a nemáte žádné pohledávky nebo záznam o špatné platební morálce v registru dlužníků, nic vám nebrání v získání úvěru.

4

Čerpání úvěru

Bankovní ústav nebo finanční společnost převede peníze na váš účet většinou ještě v den podpisu smlouvy, max. do 24 hod, tedy následující den. Záleží jen na vás, jakým způsobem prostředky využijete. Pamatujte však na důležitou zásadu, hotovostní úvěry neslouží k pokrytí běžných provozních nákladů, jako jsou:

- náklady na bydlení

- jídlo

- dovolené

- oblečení .

Půjčené peníze jsou ty nejdražší, dovolte si jen věci a radovánky, na které opravdu vystačí váš výdělek. Splácet úvěr dalším úvěrem je cestou do pekel a dostat se v dnešní době do úvěrové pasti je velmi jednoduché.

Autor: chiquita
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak získat kreditní kartu | rady
Jak získat kreditní kartu | rady
Jak získat kreditní kartu | rady. Kreditní karta je určená především pro bezhotovní platbu u obchodníků. Můžete však s ní zpravidla vybírat i z bankom…
http://www.usetreno.cz/pujcky/cetelem-pujcka
Jak předčasně splatit úvěr | rady
Jak předčasně splatit úvěr | rady. Pokud čerpáte úvěr od banky (např. půjčka České spořitelny) nebo finanční společnosti (např. Cetelem půjčka) a rozh…
Jak prodat dům s hypotékou | rady
Jak prodat dům s hypotékou | rady
Jak prodat dům s hypotékou | rady. V dnešní době není problém prodat dům zatížený hypotékou. Prodávající najde vhodného kupujícího, který za A) má hot…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.