Přejít k hlavnímu obsahu

Sauny na klíč nebo svépomocí plus další tipy pro finské a luxusní sauny

04. Květen 2017
Sauny na klíč nebo svépomocí plus další tipy pro finské a luxusní sauny

Blahodárný účinek saunování pro zdravý organismus spočívá v nahřátí tělesného jádra a nastartování autoimunitního procesu. Toto je umocněno otužováním při střídání studené vodní lázně a sauny. S tím jsou spojeny efekty zvýšené cirkulace krevního řečiště a posilování srdečního svalu, stejně jako pomáhání pružnosti žilního a tepenného oběhu. Své o tom vědí například sportovci, kterým je sauna a častý pobyt v ní výslovně doporučován fyzioterapeuty. Sauna je oblíbená také u masérů, poněvadž jim ulehčí práci s prohříváním svalů při začátku masáže.

Co je potřeba

čas

ochota nechat si poradit

1

Sauna s významným preventivním účinkem u dětí

Pobývání v sauně je příjemné obzvlášť v zimním nebo sychravém období, kdy vám vaše tělo bude vděčno za každou čtvrthodinku strávenou v sauně. Proto byly sauny nejvíce rozšířeny v severských krajinách a následně si našly své příznivce i v krajích s mírnějším podnebím, tedy i v Česku nebo třeba i v Africe. Saunování je vhodné i pro malé děti, ale začínat by s ním měly pozvolna především proto, že jsou na vnímání tepla daleko citlivější a mohly by si vytvořit averzi pokud by byly k sauně vedeny násilněji. Sauna se doporučuje osobám v každém věku. Lidem s určitými onemocněními srdce nebo například s vysokým tlakem, s nízkým tlakem nebo astmatikům je doporučeno použití sauny postupnou formou ve vážných případech je doporučeno domluvit se nejprve s lékařem. Zajímavostí je i skutečnost, že sauna pomáhá ženám při menstruaci úlevou od bolesti a zmírněním jejího průběhu.

2

V oblibě jsou především domácí sauna a venkovní sauna

Domácí sauna, která dokáže spolehlivě nahradit veřejné prostory se saunami, si nachází své oblíbené místo mezi uživateli wellness. Učarovala-li vám domácí sauna, není nic jednoduššího než se pustit do plánování vlastní výstavby. Pokud využijete stavebnice sauny, které jsou k dispozici na internetových stránkách třeba u společnosti Finská sauna, potom vaše domácí sauna bude vévodit domácnosti téměř okamžitě. Můžete se pustit i do venkovní stavby sauny nebo stavby infrasauny.

Venkovní sauna neboli saunový domek se staví samostatně na zahradě nebo ve volné přírodě. K vytápění finské sauny se používají elektrická saunová kamna, anebo topidla na dřevo. Finská sauna se neobejde bez charakteristického rysu: kamenů položených na kamnech, které se naběračkou polévají vodou. Výsledným efektem je vzduch přeměněný na horkou páru, jejíž vdechování blahodárně působí na dýchací ústrojí, a pomáhá tak preventivně bojovat se záněty dýchacích cest a podobně. Tradice populární venkovní sauny sahá až do Skandinávie, odkud pochází také jejich název – finská sauna. Venkovní sauna může být srubová, roubená, sudová, nebo oválná. Existují také mobilní sauny, infrasauny a parní sauny, stejně jako atypické sauny.

3

Stavíme a zřizujeme sauny na zakázku

Při volbě vhodné sauny se rozhodně meze nekladou. Pokud si nechcete budovat domácí saunu svépomocí, můžete využít prvotřídní službu: stavbu sauny na klíč. Taková domácí sauna na klíč pro vás znamená jediné, vybrat si z katalogu konkrétní typ sauny a prostor, kde sauna na míru bude stát, a vše ostatní už necháte na zkušených stavitelích.

[Video] Podívejte se na instalaci koupelnové sauny Harvia. Zjistíte, že i na malém prostoru lze vybudovat kvalitní domácí saunu:

Zvolte si typologii a materiály pro domácí či venkovní saunu. Specifické vlastnosti má severské dřevo a jiné exotické. Rozhodněte se také, jaké dveře a okna, včetně skleněných tabulek, by vaše domácí sauna na klíč měla mít. Vyberte si rovněž typ osvětlení, které může být klasické, barevně terapeutické, či s podobou hvězdné oblohy. K dispozici je také LED osvětlení vhodné do parní sauny či ochlazovacích bazénků. Všechny domácí sauny, venkovní i finské sauny si zaslouží potřebné doplňky, jako jsou teploměry, přesýpací hodiny, kameny, dřevěné nádoby na vodu, osušky, atd. Samostatnou kapitolou je výběr dřeva, jímž se v sauně může topit.

4

Luxusní sauny pro náročné, do wellness center a hotelů

Hoteloví hosté a návštěvníci wellness si potrpí na standard převyšující úroveň běžné domácí sauny. Firma Finská sauna dodala luxusní sauny již do mnoha objektů, hotelů a center zdravého životního stylu. Jak je patrno z referencí, luxusní sauna nadchne i nejnáročnějšího návštěvníka. Samozřejmostí je intimní a vybrané prostředí, jež může být obohaceno o tlumenou hudbu linoucí se z vestavěné aparatury přímo v sauně. V místnosti s ochlazovacím bazénkem nechybí prostor pro pohoštění a občerstvení. Každý pobyt v luxusní sauně by pro nás měl být určitou odměnou.

Společnost Finská sauna – Horavia s.r.o. je jediným autorizovaným dodavatelem špičkové finské technologie Harvia, dále autorizovaným dodavatelem Cariitti, Ha Serv a Rento.
Jedná se o stabilní českou firmu, která má desetiletou historii a která provozuje největší český saunový e-shop www.sauna.cz.

 

Autor: Anonym
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na vánoční úklid | praktické rady
Jak na vánoční úklid | praktické rady
Příprava na Vánoce se neobejde bez vánočního úklidu, kterému většinou věnujeme větší péči. Všichni to známe, že během roku na některé práce prostě nez…
Jak pěstovat gloxinie
Jak pěstovat gloxinie
Gloxínie je krásná pokojová, ale i balkónová květina původem z Brazílie. Rostlina gloxínie má velké listy, které vynikají sametově hladkým povrchem, a…
Jak pěstovat srdcovku nádhernou růžové květy
Jak pěstovat srdcovku nádhernou
Hledáte nenáročnou kvetoucí trvalku s krásnými květy do vaší zahrádky? Co si pořídit půvabnou rostlinku s vystihujícím jménem srdcovka nádherná? Pěsto…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.