Přejít k hlavnímu obsahu

Jak ušetřit na internetových nákupech?

09. Únor 2023
Jak ušetřit na internetových nákupech?

Na stále větší oblibě si získávají nákupy čehokoliv přes internet. Jen za rok 2017 vyrostl celkový objem utracených peněz na internetu českými spotřebiteli o 18 % a ukousnul tak 10,5 % z maloobchodních tržeb v Česku. Trend je jasný a následující roky na něm asi nic nezmění. Také proto zde máme pro Vás 4 rady, jak ušetřit při nákupech na internetu.

1

Srovnávače cen

Srovnávače cen jsou v Česku velice oblíbené a často slouží i jako zdroj užitečných recenzí. Často můžete pouze prostému srovnání cen produktů v rámci několika obchodů ušetřit až tisíce korun. Ne vždy se však vyplatí jít jen po nejnižší ceně, dobré je také ověřit si obchodníka u něhož zboží kupujete. Ideální volbou je zvolit nějaký známější a zavedený obchod s dobrou, i když často s ne nejnižší cenou.

Důvod, proč na srovnávačích cen mohou některé obchody nabízet nižší cenu než ostatní, je obvykle tzv. „šedý dovoz“. To znamená, že zboží (obvykle elektronika) není určená pro Český trh, ale pro jinou zemi v rámci EU nebo v horším případě mimo Evropu.

Někteří obchodníci také nastavují pro vybrané produkty nižší cenu, pokud nakoupíte přes srovnávač cen, než když jdete rovnou do eshopu a objednávku provedete tam.

2

Slevy a slevové kupóny

Slevy a černé pátky přes celý týden jsou takový „evergreen“ českého internetu. Má tedy cenu slevy řešit? Ano, má!

Například u elektroniky je běžné, že za slevu se vydává pouze reálná prodejní cena, to si však dobře můžete ověřit právě skrze srovnávače cen. Obchody s méně konkurenčním zbožím (typicky oblečení, boty, doplňky, nábytek…) nemají obvykle k podobným „slevám“ důvod a jejich slevovým akcím lze obvykle věřit. Tím máme na mysli to, že zboží před slevou opravdu stálo tolik, kolik je udáváno a nejedná se o žádné umělé navýšení.

Další možností, jak ušetřit jsou slevové kupony. Jedná se o kód, který můžete často uplatnit v nákupním košíku obchodníka a tak získat slevu na celý nákup. Slevové kupóny nedosahují astronomických hodnot, jako tomu je u zboží ve slevě, jehož cena je uměle navýšena. Mají však tu výhodu, že sleva z nich je opravdu slevou a nejedná se jen o běžnou cenu, která se za slevu vydává.

Slevové kódy mají obvykle podobu slevy několika procent z celkové ceny objednávky. Aktuální kupóny můžete najít na stránkách, které tyto slevy shromažďují, například na Kuponer.cz.

3

Cashback

Pokud máte už vybraný vhodný eshop ze srovnávače cen, můžete ještě využít tzv. cashback. Jedná se o způsob, jak získat několik procent z utracené částky v internetovém obchodě zpět.

Funguje to tak, že cashback portál má dohodu s obchodníkem, který mu za každý zprostředkovaný nákup vyplatí provizi. Portál poskytující cashback se o tuto provizi se zákazníkem podělí a vyplatí mu ji zpět, na bankovní účet. Takovým webem, který poskytuje cashback je třeba již jednou zmíněný Kuponer.cz

Pojďme se podívat jak to funguje v praxi:

  1. Zaregistrujete se zdarma na Kuponer.cz (vstupní bonus je 60 Kč)
  2. Přes portál přejdete do obchodu, kde chcete nakupit
  3. Provedete nákup
  4. Obvykle do dvou dnů získáte předem stanovený cashback
  5. Peníze si necháte vyplatit na účet

Takto můžete nakoupit třeba na Mall se slevou ve formě cashbacku a se slevovým kuponem. Využít však můžete i řadu dalších obchodů, jako je Euronics.cz, Pilulka.cz, Zoot.cz nebo Notino.cz.

4

Plaťte předem v ověřených obchodech

V Česku je velice oblíbený způsob platby dobírka. Je to však také způsob platby, který se může prodražit, obzvlášť, když nakupujete často. Doprava zdarma je dobrým lákadlem pro zákazníky a svědčí o tom například i obliba „Dne dopravy zdarma“, spousta nákupčích však zapomíná, že dobírka je často stejně drahá, jako doprava objednávky.

Naše rada je zvolit jiný, méně nákladný, způsob platby. Platba kartou přes internet nebo platba přes platební bránu je zcela bezpečná a obvykle zdarma. Pokud si vyberete některý z ověřených a větších eshopů, nemusíte se bát, že by Vám objednávka nedošla. A pokud přesto máte z této situace obavy, může stále využít tzv. chargeback. Jedná se o službu, kdy Vám banka v případě nedodání zboží (při platbě kartou) vrátí peníze zpět.

[Video] Podívejte se na popis služby Kuponer.cz. Zjistíte, jak ušetřit na internetových nákupech:

Návod obsahuje komerční sdělení.

Autor: Anonym
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak porovnat úvěry na trhu | rady
Jak porovnat úvěry na trhu | rady
Jak porovnat úvěry na trhu | rady. Zájemci o úvěr dělají mnoho chyb. Kupříkladu si nepřečtou obchodní podmínky anebo se domnívají, že banky poskytují…
osoby s notebookem
Budou banky zlevňovat půjčky?
Česká národní banka by mohla zřejmě již na konci roku nebo se začátkem roku 2024 začít snižovat svoji základní úrokovou sazbu. To by se propsalo i do…
Co je to Paysafecard
Co je to Paysafecard
Paysafecard je druhem platební metody, kterou je možné používat na online obchodech a dalších službách, které zpracovávají tento typ mobilní platební…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.