Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vybrat domácí vodárnu | rady

Jak vybrat domácí vodárnu | rady

Jak vybrat domácí vodárnu | rady. Domácí vodárny slouží k zásobování objektu pitnou či užitkovou vodou, bez rozdílu, zda jde o dům, chatu či hotel apod. Vhodné jsou zejména pro domácnosti, které mají vlastní zdroj vody v podobě studny nebo vrtu a chtějí tento zdroj efektivně využívat. Při výběru domácí vodárny záleží na tom, jaké budete mít nároky.

1

1. Standardně se vodárny skládají z čerpadla, tlakového spínače a u některých typů z tlakové nádoby. Nadstandardně mohou být vybaveny řídícími jednotkami, frekvenčním měničem udržujícím stálý tlak vody při odběr apod.

2. Při výběru čerpadla je důležité rozlišovat, zda budete čerpat pitnou vodu, nebo vodu užitkovou či znečištěnou a zároveň mít na zřeteli, že hlavními parametry každé domácí vodárny je průtok, dopravní výška a pohon čerpadla. K určení těchto hodnot je dobré si přizvat odborníka.

3. Stanovení průtoku vody je prvním krokem. Posuzuje se účel použití čerpané vody a počet odběrných míst. Pro zásobování běžné domácnosti považuje za optimální tři metry krychlové za hodinu.

4. Při čerpání vody ze studny či vrtu musíte znát vydatnost tohoto zdroje. Hladina nesmí klesnout na úroveň sacího koše nebo sání ponorného čerpadla.

5. Další fází je určení dopravní výšky, t.j. rozdílu mezi nejvyšší úrovní posledního odběrního místa a čerpadlem. Dopravní výška je tedy sací výška a výtlačná výška.

6. Samotná domácí vodárna je vlastně soubor zařízení skládající se z čerpadla, regulátoru tlaku, zpětné klapky a u některých typů navíc z tlakové nádoby. K automatickému spuštění čerpadla dojde při poklesu tlaku pod určitou nastavenou hodnotu. Výkon vodárny je dán výkonem použitého čerpadla.

7. Důležité je vědět, zda máte v místě použití dostupný třífázový proud v případě, že budete chtít použít vodárnu na třífázový proud.

8. Zjistěte si servisní možnosti pro domácí vodárnu.

9. Pozor na uváděné parametry čerpadel, jelikož jsou často uváděny jen maximální hodnoty množství čerpané vody a výtlaku. Tyto hodnoty se však nikdy nedosahují současně a většinou je to tak, že se zvyšující se výtlačnou výškou klesá dopravovaný objem vody.

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upevnit dveřní madla a závěsy | rady
Jak upevnit dveřní madla a závěsy | rady
Jak upevnit dveřní madla a závěsy | rady. Na našem trhu je pestrá nabídka madel i závěsů. Záleží především na typu dveří a obložkových zárubní a pocho…
Jak vybírat střešní okna | rady
Jak vybírat střešní okna | rady
Jak vybírat střešní okna | rady. Střešní okna jsou moderními doplňky, které by měly být součástí všech staveb, kde je požadavkem správné prosvětlení p…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.