Přejít k hlavnímu obsahu

Jak napsat životopis

04. Říjen 2022
Jak napsat životopis

Při hledání práce je velmi důležité mít dobře napsaný životopis. Někdy se nazývá i strukturovaný životopis, což vystihuje, jak by měl text vypadat. Také se můžete setkat s latinským názvem curriculum vitae, ve zkratce CV (čte se sí ví). Cílem životopisu je „přesvědčit“ potenciálního zaměstnavatele, aby si Vás pozval na pohovor na danou pracovní pozici. Měl by teda v sobě obsahovat informace, které u zaměstnavatele vzbudí naději, že jste vhodnou osobou na dané pracovní místo.

1

Životopis posílejte mailem. Dopisy se dnes již nevyužívají. Pokud odešlete do společnosti dopis, dotyčný nadobude dojem, že nevyužíváte moderní prostředky komunikace a nepracujete s počítačem, což je v dnešní době mínus. Také mail je mnohem rychlejší než odeslání dopisu.

2

Forma životopisu. Životopis by měl být přehledný, strukturovaný, obsah cca. 1 – 2 normostrany. Nejčastěji se píše ve formátu s příponou .doc, .rtf, méně často v.pdf. Na internetu najdete spoustu odkazů s formulářem, do kterého stačí vepsat informace o Vás. Můžete je využít, nebo si vytvořit svůj vlastní.

3

Úvodní informace v CV. Životopis by měl obsahovat na začátku jméno, adresu, telefonické a mailové spojení. Často se uvádí i datum narození, rodinný stav, děti nebo občanství, ale pokud nechcete, nemusíte je do CV psát.

4

Vzdělání a zaměstnání se píší tzv. obráceně. To znamená, že nahoře uvedete poslední zaměstnání a v kolonce školy nejvyšší dosažené vzdělání. K zaměstnání napište, co bylo Vaší náplní práce, dobré je víc se rozepsat u posledních 2 zaměstnavatelů. Někdy se uvádí i absolvované kurzy a školení. Pokud jste absolvent, popište podrobně brigády a stáže, které máte za sebou.

5

Závěr životopisu. Na konec životopisu se uvádějí dovednosti (PC, programy), jazyky a zájmy.

6

Dělejte si poznámky, kam CV odesíláte. Budete mít přehled, na jaké pozice jste již reagovali, a jestli se Vám daná firma ozvala.

7

Životopis a “lhaní“. Často se stává, že odpovídáme na pozici, kde firma vyžaduje angličtinu. Ta naše znalost není nic moc, ale když chtějí komunikativní, napíšeme do CV: AJ-komunikativně. Není to přímo lhaní, jenom přikrášlení našich dovedností. Pak se ale může stát, že na pohovoru na nás zaměstnavatel promluví skutečně anglicky a bude chtít vědět, kde jste trávil svoji poslední dovolenou. Snažte se uvádět pravdivé údaje. Samozřejmě je možné životopis „upravovat“ tak, aby víc odpovídal na danou pozici. Např. hledám práci v oblasti informačních technologií. Narazím na dvě nabídky: jedna firma hledá někoho se znalostí SAP a druhá firma se znalostí ORACLE. Já mám obě zkušenosti a obě nabídky jsou pro mě zajímavé. V tomto případě mohu v CV pro jednoho zaměstnavatele zdůraznit víc zkušenosti se SAP, pro druhého ORACLE.

Tipy

Nikdy neposílejte životopis v hromadném mailu na vícero zaměstnavatelů. Nepůsobí to profesionálně, spíše zoufale. Také si dávejte pozor, z jaké adresy mail posíláte. Není vhodné posílat CV z pracovního mailu, pokud jste pořád zaměstnancem a nikdo moc netuší, že hledáte novou práci. Také soukromé mailové adresy: jajaapaja@neconeco.cz nebo beruska.teckovana@neconeco.cz jsou sice milé, ale nejsou až tak vhodné.

Autor: webi
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak napsat průvodní dopis k životopisu
Jak napsat průvodní dopis k životopisu
Když se ucházíte o určité pracovní místo a posíláte zaměstnavateli životopis, je dobré napsat do emailu i pár řádků o tom, proč vás zaujala právě tato…
Jak se vyhnout chybám v životopisu | rady
Jak se vyhnout chybám v životopisu | rady
Jak se vyhnout chybám v životopisu | rady. Životopis vytvoří při výběrovém řízení první dojem, který je tím nejdůležitějším. Díky chybně napsanému živ…
Jak okamžitě zrušit pracovní poměr
Jak okamžitě zrušit pracovní poměr
Pracovní poměr může skončit jen na základě skutečností, které vymezuje zákon. A jedním z nich je i okamžité zrušení pracovního poměru. Tohoto institu…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.