Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit alsaské nudle | recept

Alsaské nudle | recept. Zajímavé spojení hrubších kousků z nudlového těsta s masovo-houbovou směsí. Recept na alsaské nudle pochází z nějakého starého časopisu, bohužel, nevím z kterého. Byl vystřižený a nalepený v letitém zděděném sešitku s recepty. Z nedostatku jiné inspirace jsem ho vyzkoušela a byla překvapena jeho chutí. Alsaské nudle jsou hodně syté, vzhledem k obsaženým houbám a česneku ho nedoporučuji na noc. Recept na alsaské nudle jsem upravila a nabízím ho k vyzkoušení.

Co je potřeba

- 475 g hladké mouky
- 2 vejce
- 250 ml vody
- 200 g masa z vepřové kýty
- 2 rajčata
- 100 g hub
- 4 stroužky česneku
- 1 cibule
- 2 lžíce sojové omáčky
- sůl
- pepř
- zázvor
- sádlo na pánev

1

Nejprve si připravíme těsto na nudle. Do prosáté hladké mouky přidáme vejce rozšlehané ve vodě, sůl, pepř a nejprve vidličkou, poté rukou vypracujme vláčné těsto. Těsto necháme odpočinout v chladničce nejméně 20 minut.

2

Maso z vepřové kýty nakrájíme na malé kousky (viz ilustrační fotografie). Místo kýty lze použít i jiné libové vepřové. Odpůrci vepřového masa si pokrájejí třeba kuřecí prsní řízky.

3

Pokud máme čerstvé lesní houby, očistíme je a pokrájíme na kousky. Houby mohou být i zmrazené, ale sušené houby se k přípravě alsaských nudlí nehodí. Vhodnější jsou tvrdší druhy.

4

Dvě středně velká rajčata pokrájíme na kousky. Můžeme je nahradit přiměřeným množstvím cherry rajčat, pokrm bude mít výraznější chuť. Dále budeme potřebovat pokrájenou cibuli a 4 stroužky česneku. Kdo nesnáší česnek a má tu možnost, nahradí česnek posekanými listy česneku medvědího. Chuť zůstane stejná a žlučník bude v klidu :)

5

Odleželé nudlové těsto rozdělíme na 5 stejných částí a vyválíme válečky. Ty dlaní následně zploštíme na 3 mm. Přivedeme osolenou vodu k varu a odkrajujeme nožem na prkénku nudle přímo do vroucí vody. Pracujeme velmi rychle, aby se uvařily všechny ve stejnou dobu.

6

Méně zručnější (já osobně to tak dělám) si nudle rozkrájejí rádlem na kuchyňské desce a následně oběma rukama vhazují nudle do osolené vroucí vody. Když nudle vyplavou, scedíme je, propláchneme studenou vodou a prozatím odložíme stranou.

7

Na hlubší pánvi si rozehřejeme sádlo a opečeme na něm kousky masa. Maso osolíme velmi mírně. Na závěr se přidává slaná sojová omáčka. Na opečené kousky masa přidáme houby, chvilku dusíme, houby pustí vodu. Po odpaření vody z hub přidáme všechny ostatní ingredience. Mícháme do změknutí hub. Na závěr ochutíme zázvorem a 2 lžícemi sojové omáčky. Na talíř položíme nudle a na ně kopeček masové směsi. Ozdobíme zelenou natí.

8
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.