Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si zjednodušit nákupy | rady a tipy

27. Listopad 2022
Jak si zjednodušit nákupy | rady a tipy

Jak si zjednodušit nákupy | rady a tipy. Nákupy zabírají dost času a když jsou nepromyšlené, zbytečně odsávají i naše finance. Zejména pokud vyhazujeme suroviny, které jsme nestihli připravit a ony se v chladničce zkazily. Jak si pravidelné nákupy zjednodušit, abychom doma měli vše potřebné, nic se nezkazilo, ale také nic nechybělo?

Co je potřeba

papír, tužka, nákupní seznam

1

Jakmile jakákoli položka dojde, připište ji na seznam. Doporučujeme používat několik barev. Jedna barva, to jsou suroviny, které potřebujete dokoupit co nejdříve. Nejčastěji jde o ingredience používané při vaření, smažení a pečení. Další barvou na seznam napište, co extra nespěchá. Do třetí skupiny přidejte to, co zrovna došlo, ale výhledově to potřebovat nebudete. Sem třeba patří obyčejné dřevěné špejle, které potřebujete jen při pečení vánočky, ale tu si dopřáváte jen dvakrát do roka. Položky z druhé a třetí skupiny pořizujte ve chvíli, kdy jsou ceny v obchodech příznivější. Seznam nezapomeňte po nákupech vždy zaktualizovat.

2

Vypozorujte, kolik sníte za určité období rýže, čočky, hrachu nebo těstovin: nakupujte jich raději větší množství, protože to vyjde levněji. Naopak brambory, ovoce a zeleninu kupujte častěji a v menším balení. Napište si seznam položek, které se vyplatí kupovat tehdy, když jsou v akci. Sem patří například toaletní papír, kuchyňské utěrky, prací prostředky, aviváž a další. Pořiďte je, jakmile jsou k dostání za lepší cenu, ačkoli je zrovna nepotřebujete.

3

Pokud objednáváte v internetových obchodech, porovnávejte kromě ceny zboží i poštovné a balné. Cílem je dostat se v součtu na nejnižší částku. Vyhlédněte si e-shop, kde kromě toho, co zrovna potřebujete, objednáte i další zajímavé zboží ve slevě, v akci nebo ve výprodeji.

Na druhou stranu se neukvapujte a nekupujte nic, o čem pochybujete, že to využijete, i kdyby cena byla jakkoli lákavá. Zbytečně se vám doma budou kupit věci, které zaberou místo a přidělají starosti.

Autor: MARTI
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak výrazně šetřit každý den
Jak výrazně šetřit každý den
Jak výrazně šetřit každý den | rady a tipy. Byla by chyba myslet si, že šetřit musí pouze chudí. Pravda je taková, že téměř všichni plýtváme. Nej…
Jak plnit novoroční předsevzetí
Jak plnit novoroční předsevzetí
Jak plnit novoroční předsevzetí | rady a tipy. Každý rok jsou začátkem ledna posilovny nabité k prasknutí, toto nadšení související s novoročním předs…
Jak o Vánocích nepřibrat | rady
Jak o Vánocích nepřibrat | rady
Jak o Vánocích nepřibrat | rady. Vánoční svátky mají své neopakovatelné kouzlo a každá generace je prožívá jinak. Dříve se na Vánoce držel půst a poté…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.