1

Sklenice a víčka umyjeme, opláchneme a vyvaříme. Pak je necháme okapat nebo osušíme v horké troubě. Neutíráme.

2

Sklenice naplníme ovocem, zeleninou nebo houbami, zalijeme nálevem a víčko upevníme hlavicí nebo zašroubujeme. Nedotahujeme dokonce.

3

Na chráněné dno zavařovacího hrnce naskládáme sklenice, zalijeme je nejméně do 1/4, nejvýše do poloviny výšky vodou.

4

Použijeme- li teplý nálev, může být voda v hrnci horká. Zkrátíme tak dobu zahřívání na teplotu potřebnou ke sterilaci, čímž se uchová více vitamínů.

5

Hrnec zakryjeme. Vodu rychle uvedeme do varu a sledujeme teplotu a čas, které se u jednotlivých druhů ovoce a zeleniny liší.

6

Po ukončení sterilace sklenice vyjmeme na podložku, která nesmí být studená. Můžeme je také ochldit doléváním studené vody do hrnce, ta však nesmí přijít na sklenice, protože by praskly.

7

Sklenice hned dotáhneme. Po zchlazení sklenice obrátíme dnem vzhůru, čímž prověříme, zda těsní.

8

Sklenice opatříme štítkem s názvem a datem a uložíme v suchu a chladnu.

Tipy

Další metodou je zavařování v páře nebo sterilace mimo obal.

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.6
Average: 4.6 (5 votes)