Co je potřeba

karamel:
100 g krupicového cukru
150 g mandlí nakrájených
125 ml smetany ke šlehání
těsto:
150 g másla
150 g hnědého cukru
1 balíček vanilkového cukru
3 vejce
150 g hladké mouky
půl balíčku kypřícího prášku
1 balíček vanilkového pudinku
300 g švestek
tuk a mouka na formu

1

Cukr nasypeme do kastrůlku a necháme zkaramelizovat. Pak k němu přidáme mandle a přilijeme horkou smetanu. Krátce povaříme, odstavíme a necháme vychadnout.

2

Máslo nakrájíme na malé kousky a utřeme s hnědým i vanilkovým cukrem a žloutky do pěny.

3

Přidáme hladkou mouku s kypřícím práškem a pudinkem. Nakonec vmícháme sníh z bílků.

4

Dortovou formu vymažeme a vysypeme. Naplníme do ní polovinu těsta, rozložíme polovinu švestek nakrájených na kousky a zalijeme zbylým těstem. Povrch uhladíme a rozložíme na něj zbylé švestky.

5

Nakonec přelijeme smetanovým karamelem a mandlemi a pečeme v předehřáté troubě při 160°C asi 45 minut.

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (1 vote)