Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat náplně do závinů | recept

Jak udělat náplně do závinů | recept

Jak udělat náplně do závinů | recept. Když babička v neděli dala na stůl bílý ubrus a na něj vytáhla těsto, které zakrývalo celý stůl – těsto přes které bylo vidět, a pak ho naplnila nastrouhanými jablky, věděli jste, že to, co právě ochutnáte bude k nezapomnění – ten nejlepší tažený závin pod sluncem. Poradíme vám, jak také vykouzlit skvělý závin, který sklidí zaručený úspěch.

1

Jablková:

  • 1–1,5 kg jablek
  • 50–100 g strouhanky
  • 100–20 g pískového cukru
  • mletá skořice
  • 50–100 g hrozinek

Jablka oloupeme, zbavíme jadérek a nakrájíme na tenké plátky nebo nahrubo nastrouháme. Strouhanku nasucho osmahneme. Plát těsta posypeme strouhankou, poklademe jablky a posypeme cukrem, skořicí a hrozinkami.

2

Jablková se sušenými meruňkami:

  • 20 sušených meruněk
  • 1 kg jablek
  • 60–80 g pískového cukru
  • citrónová šťáva
  • mletá skořice
  • ½ lžičky koření do perníku
  • 50 g strouhanky
  • 50 g mandlí

Sušené meruňky namočíme do vroucí vody a necháme 15 minut bobtnat. Oloupaná jablka nakrájíme na plátky, smícháme s meruňkami, přidáme cukr, zakapeme šťávou a posypeme skořicí a perníkovým kořením. Plát těsta posypeme strouhankou smíchanou s mletými mandlemi a poklademe částí jablek a meruněk. Zbylou strouhanku s mandlemi nasypeme na ovoce.

3

Švestková:

  • 1–1,5 kg švestek
  • 50 g strouhanky
  • 100 g mletého máku
  • asi 100 g pískového cukru
  • mletá skořice

Švestky vypeckujeme a strouhanku nasucho osmahneme. Plát těsta posypeme strouhankou, mákem, poklademe švestkami a posypeme cukrem a skořicí.

4

Hroznová:

  • 1 kg hroznového vína
  • 50–100 g sušenek
  • 100 g pískového cukru

Hroznové víno zbavíme zrníček a sušenky nastrouháme. Plát těsta posypeme sušenkami, poklademe vínem a posypeme cukrem.

5

Třešňová:

  • 1 kg třešní
  • 50–100 g vlašských ořechů
  • 100 g pískového cukru

Třešně vypeckujeme a ořechy nastrouháme. Těsto posypeme ořechy, poklademe třešněmi a posypeme cukrem.

6

Broskvová:

  • 1 kg broskví
  • 50–100 g sušenek
  • 80–100 g pískového cukru

Broskve vypeckujeme a nakrájíme na silnější plátky. Sušenky nastrouháme. Plát těsta posypeme sušenkami, poklademe broskvemi a posypeme cukrem.

Autor: KJersey
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct štrúdl – pokaždé jiný
Jak upéct štrúdl – pokaždé jiný
Říká se, že jablečný závin je česká klasika, ale není tomu tak. Do střední Evropy se dostal tento moučník až s nájezdy Turků. Štrúdl (slovo pochází z…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.