Co je potřeba

500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
30 g droždí
60 g pískového cukru
200 g másla
2 žloutky
citron
¼ lžička soli
tuk na vymazání plechu
vejce na pomazání

1

Mouku prosejeme a rozděláme ji na polovinu

2

Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru, lžící mouky a necháme vykynout.

3

Z jedné poloviny mouky zpracujeme s tukem tukový bochánek, který dáme do ledničky.

4

Do druhé poloviny mouky přidáme vykynutý kvásek, cukr, zbylé mléko, žloutky, nastrouhanou kůru z citronu a sůl.

5

Dobře vypracované těsto necháme 40 minut kynout.

6

Vykynuté těsto ještě krátce propracujeme.

7

Poté ho vyválíme na placku, doprostřed dáme do nízkého čtverce zformovaný tukový bochánek a rozválíme.

8

Těsto složíme ze 4 stran do středu jako obálku, přeložíme na polovinu a rozválíme pruh, který předkládáme 3krát na šířku a 3krát na délku a odložíme na 20 minut do ledničky.

9

Skládání těsta a rozvalování opakujeme 3krát, pak těsto rozválíme a zformujeme z něj požadované tvary.

10

Přeneseme je na tukem vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, ale jen nahoře, ne po stranách.

11

A necháme chvíli kynout.

12

Pečivo vkládáme do předehřáté trouby.

13

Po zapečení asi po 10 minutách snížíme teplotu a dopečeme dozlatova.

Tipy

Moučníky z tohoto těsta jsou nejlepší ještě vlažné.
Toto těsto má neutrální chuť, proto ho můžeme připravovat jak na skladko tak na slano.

Croissant
Těsto vyválíme na 5 mm silný plát a nakrájíme na rovnoramenné trojúhelníky. Na základnu dáme náplň a stočíme od základny ke špičce, ohneme je, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 20 minut.

Náplně
slané : plátek eidamu a šunky, nastrouhaná niva, měkký tvaroh s kečupem a jarní cibulkou
sladké : nastrouhaná čokoláda, dušená jablka s cukrem, skořicí a rozinkami, nutela

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
2.714285
Average: 2.7 (7 votes)