Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat plundrované těsto | recept

Jak udělat plundrované těsto | recept

Jak udělat plundrované těsto | recept. Plundrované nebo také překládané těsto je dítě kynutého a listového těsta. Popíši vám svůj recept na plundrované těsto, díky kterému si těsto můžete udělat sami doma. Pojďme na to!

Co je potřeba

500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
30 g droždí
60 g pískového cukru
200 g másla
2 žloutky
citron
¼ lžička soli
tuk na vymazání plechu
vejce na pomazání

1

Mouku prosejeme a rozděláme ji na polovinu

2

Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru, lžící mouky a necháme vykynout.

3

Z jedné poloviny mouky zpracujeme s tukem bochánek, který dáme do ledničky.

4

Do druhé poloviny mouky přidáme vykynutý kvásek, cukr, zbylé mléko, žloutky, nastrouhanou kůru z citronu a sůl.

5

Dobře vypracované těsto necháme 40 minut kynout.

6

Vykynuté těsto ještě krátce propracujeme.

7

Poté ho vyválíme na placku, doprostřed dáme do nízkého čtverce zformovaný tukový bochánek a rozválíme.

8

Těsto složíme ze 4 stran do středu jako obálku, přeložíme na polovinu a rozválíme pruh, který předkládáme 3krát na šířku a 3krát na délku a odložíme na 20 minut do ledničky.

9

Skládání těsta a rozvalování opakujeme 3krát, pak těsto rozválíme a zformujeme z něj požadované tvary.

10

Přeneseme je na tukem vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, ale jen nahoře, ne po stranách.

11

A necháme chvíli kynout.

12

Pečivo vkládáme do předehřáté trouby.

13

Po zapečení asi po 10 minutách snížíme teplotu a dopečeme dozlatova.

Tipy

Moučníky z tohoto těsta jsou nejlepší ještě vlažné.
Toto těsto má neutrální chuť, proto ho můžeme připravovat jak na sladko tak na slano.

Croissant
Těsto vyválíme na 5 mm silný plát a nakrájíme na rovnoramenné trojúhelníky. Na základnu dáme náplň a stočíme od základny ke špičce, ohneme je, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 20 minut.

Náplně
slané : plátek eidamu a šunky, nastrouhaná niva, měkký tvaroh s kečupem a jarní cibulkou
sladké : nastrouhaná čokoláda, dušená jablka s cukrem, skořicí a rozinkami, nutela

Autor: KJersey
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct Šumavský povidloň | recept
Jak upéct Šumavský povidloň | recept
Zákusky z odpalovaného těsta chutnají dětem i dospělým. A nemusejí to být jen věnečky, větrníky či banánky. Na dovolené na Šumavě jsem se setkala se z…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.