Co je potřeba

250 ml mléka
50 g droždí
70 g pískového cukru
500 g polohrubé mouky
3 žloutky
180 g másla
1 vanilkový cukr
2 lžíce rumu
špetka muškátového květu
citron
100 g rozinek
100 g mandlí
50 g kandovaného ovoce
tuk na vymazání plechu
máslo na potření
moučkový cukr na posypání

1

Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru, lžící mouky a necháme vykynout.

2

Do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek, ve vlažném mléce rozšleháme žloutky, změklý tuk, zbylý cukr, vanilkový cukr, rum, muškátový květ a nastrouhanou kůru z citronu.

3

Těsto na vánoční štolu důkladně vypracujeme a necháme vykynout. Do těsta zapracujeme rozinky, nakrájené mandle a kandované ovoce.

4

Necháme ještě půl hodiny vykynout. Těsto vyválíme na plát, podélně přeložíme. Dáme na vymazaný plech a pečeme při 190°C hodinu.

5

Horkou vánoční štolu potřeme máslem a pocukrujeme.

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4
Average: 4 (12 votes)