jaktak.cz

Jak často běhat

Jak často běhat | rady a tipy. Běhání patří k velmi oblíbeným sportovním aktivitám. Zejména lidé, kteří to mají blízko k přírodě, tento druh pohybu na čerstvém vzduchu preferují. Otázkou ale je, jak často běhat, abychom si neublížili a aby nám naše úsilí přinášelo prospěch.

Co je potřeba

Vhodná běžecká obuv, vhodné oblečení

Krok 1

Když se rozhodneme, že budeme pravidelně běhat, měli bychom zvážit i to, jak dlouhé tratě si budeme vybírat a jak intezivní náš běh bude.

Hodně záleží na tom, kolik máme času, v jaké jsme fyzické kondici a jaké máme ambice. Jsou lidé, kteří považují příležitostný běh pouze za zpestření ve svém tréninkovém plánu. Jiní ale touží po zlepšení, a proto se této zálibě věnují pravidelně.

Krok 2

Pokud si zvolíte kratší trasu, můžete běhat častěji, než když se rozhodnete absolvovat výrazně delší okruh. Zkušení sportovci doporučují, abyste, zejména ze začátku, zařazovali mezi tréninky i dny volna. V průměru to vychází tak, že tři nebo čtyři dny v týdnu si půjdete zaběhat.

V těch zbývajících nemusíte zahálet, ale zvolit jiný druh pohybu nebo cvičení.

Toto doporučení je vhodné pro každého, kdo je po fyzické stránce v pořádku do té míry, že zvládne celodenní pěší výlet, netrpí žádnou vážnou chronickou nemocí a je zvyklý se pravidelně aspoň trochu hýbat a posilovat svaly.

Krok 3

Jakmile si tuto rutinu osvojíte, zjistíte možná, že vám přestávky v běhu nevyhovují. Pak je možné přejít na náročnější schéma, a to zařadit intenzivnější běh 5x týdně. Většinou ruku v ruce s tím se mění i délka trasy. Zkraje bývá kratší než ta původní, ale pokud vám běhání dělá dobře a vaše kondice se zlepšuje, můžete zkusit přidat pár set metrů, případně kilometrů, navíc. V tom případě doporučujeme prodloužit tuto trasu pouze 1x za týden a pak případně zařadit delší trať i v dalších dnech.

Krok 4

Sportovci, kteří se věnují běhání skutečně intenzivně, často i na profesionální úrovni, mívají i dvoufázový trénink. Máte-li dostatek času, zkuste to.

Rozdělte si denní dávku na dvě: poběží se vám lehčeji, než když tuto trať máte urazit najednou. Tento dvoufázový přístup je vhodný i v případě, že chcete postupně přidávat další kilometry navíc.

Krok 5

Jestliže dáváte přednost spíše vytrvalostnímu běhu a jste na tom po fyzické stránce dobře, nejspíš se této zálibě budete věnovat třeba jen 2x – 3x týdně, ale zvládnete delší trasu. Zkuste přitom měnit intenzitu, abyste se příliš neunavili. Když si tento styl naordinujete 1x týdně, přinese to do zavedeného stereotypu určité osvěžení.

Krok 6

Pokud vám nevyhovuje sólový běh, zkuste se domluvit s kamarádkou nebo kamarádem. Někteří pejskaři berou psa pravidelně s sebou, zejména když je to rasa, která potřebuje pravidelný pohyb a běhání miluje.

  • Kromě běhání se věnujte i dalším pohybovým aktivitám, aby se vaše fyzická kondice zlepšovala ve všech ohledech.
  • Zařazujte cviky na zlepšení pružnosti a pohyblivosti, stejně jako aerobní trénink.
  • Berete-li s sebou psa, dbejte na to, aby vás poslouchal, byl skutečně disciplinovaný a neohrožoval sebe ani ostatní.
  • Nikdy nechoďte běhat, pokud se necítíte dobře nebo jste nemocní.
  • Pokud se objeví jakékoli zdravotní potíže, vždy to konzultujte se svým lékařem.
  • Nikdy nepřepínejte své síly.
  • Volte takové trasy, které jsou bezpečné.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-casto-behat.html