jaktak.cz

Jak uvařit indické zeleninové kari s mátovou raitou | recept

Indické zeleninové kari s mátovou raitou | recept. V minulosti byla indická kuchyně v našich končinách opomíjená na úkor čínské gastronomie. V posledních letech došlo ke změně a indických restaurací stále přibývá. Indická kuchyně používá mnoho druhů aromatických koření a jejich jídla mají výbornou chuť a vůni. Následující recept je můj oblíbený i proto, že si vystačíte s jedním hrncem.

Co je potřeba

  • 5 středně velkých brambor
  • 4 stvoly řapíkatého celeru
  • 400 g konzervované cizrny
  • 1 středně velká cibule
  • 1/2 menšího květáku
  • 6 žampionů
  • 3–4 stroužky česneku
  • 1 jablko
  • hrst zelených fazolek
  • trochu rozinek
  • 2 lžičky ostřejšího kari koření
  • lžička mletého zázvoru
  • lžička garam másaly
  • olej
  • podle potřeby sůl
  • rajčatový protlak – asi 100 ml
  • zeleninový vývar na podlévání

Na rajtu:

  • 150 ml bílého jogurtu
  • několik lístků čerstvé máty

Krok 1

Nejprve si připravte všechny potřebné ingredience. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky, stejně tak jablko, z něhož nezapomeňte odstranit jadřinec. Řapíkatý celer pokrájejte na špalíčky, žampiony na plátky, cibuli na kostičky a květák rozeberte na menší růžičky. Zelené fazolky rozdělte na menší kousky. Cizrnu sceďte a nechte okapat. Pozornost věnujte koření kari. Koření kari se prodává v mnoha variantách, neexistuje na něj jednotný recept, je to směs koření. Vybírejte ho v prodejnách, kde vám obsluha poradí.

Krok 2

Ve větší pánvi rozehřejte malé množství oleje a přidejte česnek, cibuli, jablko a celer. Smažte asi 4 minuty, pak přidejte kari, zázvor a ještě za stálého míchání smažte asi minutu.

Krok 3

Poté do hrnce přidejte všechny ostatní připravené ingredience (kromě garam másaly), podlijte zeleninovým vývarem a duste pod poklicí asi 40 minut. Všechny přísady musí změknout. Obsah hrnce občas promíchejte a podle potřeby podlijte vývarem. Vody nesmí v hotovém pokrmu zůstat moc. Stačí malé množství na přelití porcí. Ke konci nádobu odkryjte, aby se odpařila přebytečná tekutina a jakmile bude všechna zelenina měkká, pánev odstavte a do jídla vmíchejte garam másalu. Kari má nasládlou pálivou chuť, můžete ji podle sebe vyladit přidáním soli. Sladká chuť musí zůstat dominantní, nepřesolte.

Krok 4

Zeleninové kari se podává s vařenou rýží a mátovou rajtou. Rajtu si snadno připravíte smícháním bílého jogurtu a posekané čerstvé máty. Kari můžete podávat i samotné, bez příloh.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-indicke-zeleninove-kari-s-matovou-raitou-recept.html