jaktak.cz

Jak vysušit knihu

Jak vysušit knihu | rady a tipy. Někdy stačí chvilka nepozornosti a neštěstí je hotovo. Rozečtená kniha, kterou jsme měli odloženou na stolku, je najednou politá vodou. Nechtíc jsme totiž zavadili o skleničku s nápojem a ta se převrhla. Jindy nás zastihne prudký liják, kabelka nebo batůžek zmokne, a mokrá je i kniha, ukrytá uvnitř. Jak postupovat, když chceme knihu vrátit do původního stavu a vysušit ji?

Co je potřeba

savý papír, papírové kuchyňské utěrky, toaletní papír, papírové  kapesníčky, vysoušeč vlasů

Krok 1

Záleží nejvíce na tom, do jaké míry je papír vlhký a jak velká část knihy to odnesla. Někdy jsou mokré pouze rohy stránek, jindy se vlhkost dostane mnohem hlouběji. Čistá voda je to nejmenší zlo. Nejhorší je, když papír přijde do kontaktu s barevným nebo slazeným nápojem. Defekt je pak i po vysušení vidět. V případě slazeného pití se stránky k sobě často slepí a nejdou snadno oddělit.

Krok 2

Pokud se například vylila voda ze skleničky do rozevřené knihy, musíme v první řadě zamezit tomu, aby neprosákla na další stránky. To znamená použít kuchyňské papírové utěrky a přebytečnou vodu okamžitě vysát. A také oddělit třeba kolíčkem na prádlo, vloženým mezi stránky, ty části knihy, které jsou zatím ještě suché, od těch mokrých.

Krok 3

Někdy je nutné sáhnout po vysoušeči vlasů. Takovéto rychlé vysoušení ale vede k tomu, že se papír zvlní. Knihu pak musíme zatížit, aby se jednotlivé stránky narovnaly. Bohužel, dost často je tato snaha marná, protože listy papíru nebudou už nikdy dokonale rovné a hladké.

Krok 4

Jestliže jsme venku zmokli a některé listy jsou pouze navlhlé, vystačíme si s toaletním papírem. Jeho jednotlivé útržky vkládáme vždy mezi dva listy, aby do sebe natáhly vlhkost, a vyměňujeme je tak dlouho, dokud kniha není opět suchá.

Nemáme-li po ruce toaletní papír, dobře poslouží i papírové kapesníčky, které běžně nosíme v tašce nebo kabelce.

Krok 5

Nemusíme ale zmoknout nebo být nešikovní. Kniha může navlhnout například tehdy, když ji máme delší dobu u okna, kde se sráží vlhkost, takže papír ji pak vtahuje do sebe.

NIKDY nevysoušejte knihu v blízkosti otevřeného ohně, hrozí riziko požáru!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vysusit-knihu.html