jaktak.cz

Jak správně pečovat o šperky?

Pamatujete na den, kdy jste poprvé otevřela krabičku s novým šperkem a vás i celé vaše okolí zalila oslnivá záře? Častým nošením však cenným kouskům tento třpyt ubývá. Proto je potřeba věnovat jim trochu starostlivosti a pravidelně z nich odstraňovat nečistoty. Použít můžete speciální čistící hadříky a prostředky určené k čištění drahých kovů. Nebo si vystačíte s běžnými surovinami, které se najdou v každé domácnosti.

Krok 1

Čištění stříbrných klenotů

Navrátit lesk denně nošeným stříbrným náušnicím a dalším šperkům je opravdu jednoduché. Postačí vám k tomu teplá voda s kapkou saponátu. Do ní namočte měkký hadřík a klenot lehce očistěte.

Začaly vám vaše oblíbené stříbrné kousky černat? Nachystejte jim speciální lázeň. Nekovovou misku vyložte alobalem, vlijte do ní 2 dcl horké vody a nasypte 2 lžíce kuchyňské soli. V tomto roztoku nechte šperk odpočívat maximálně 15 vteřin. Poté jej vyjměte a osušte.

Krok 2

Starostlivost o zlaté cennosti

Ať už je váš zásnubní prsten ze zlata bílého či žlutého, činnosti všedního dne mu dávají celkem zabrat. Dopřejte mu proto pravidelnou péči. Smíchejte sycenou vodu s kapkou saponátu a váš třpytivý kousek nechte v této tekutině chvíli louhovat. Poté stačí šperk dočistit jemným kartáčkem a usušit hadříkem.

Pokud se na vašich zlatých skvostech objevil zelený povlak, ponořte je do sklenice se světlým pivem, nejlépe na noc. Ráno pak spolu můžete opět zářit.

Krok 3

Péče o šperky s kameny

Ani péče o klenoty s drahokamy není nikterak náročná. Zpravidla si vystačíte s výše zmíněnými postupy. Klidně vsaďte na nejosvědčenější metodu, tedy teplý saponátový roztok. Pomocí hadříku nebo opravdu jemného kartáčku vyčistěte všechny záhyby, nemusíte se bát otřít také samotný kámen. Opatrní však buďte v případě, kdy se jedná o smaragd. Ten je totiž měkký a jemný a při nešetrném zacházení by se mohl snadno poškrábat.

Jste hrdou majitelkou perlového šperku? Po každém nošení jej nezapomeňte otřít jemným hadříkem od nečistot. Perlám neuškodí ani voda se saponátem. Aby neztratily svůj lesk, jednou za čas je zlehka potřete čistým přírodním olejem. Jeho přebytky osušte do papírové utěrky.

Krok 4

Správné skladování

Nedílnou součástí správné péče o šperky je také jejich skladování. Chcete-li se vyhnout korodování šperků nebo jejich poškrábání, neodkládejte je všechny do jedné mističky. Raději je uložte do šperkovnice, ve které bude mít každý kousek své místo.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-spravne-pecovat-o-sperky.html