jaktak.cz

Jak se připravit na sezonu chřipek a nachlazení

Jak teploty klesají na podzim a v zimě, zvyšuje se riziko nachlazení nebo chřipky. V prosinci je období, kdy infekce převládají. Je důležité praktikovat zdravý životní styl po celý rok a zejména během chladné a chřipkové sezony, která může trvat od listopadu do dubna.

Naše babičky měly pravdu – udržování v teple vám pomůže vyhnout se kašli, nachlazení a chřipce. Po výjimečně mírném podzimu nebudou lidé zvyklí na zimní počasí. Takže pokud dojde k náhlému snížení teplot, budeme s větší pravděpodobností náchylnější na prochlazení. Prochlazení potlačuje imunitní systém, a proto je větší pravděpodobnost, že nastydneme. Také nižší hladiny slunečního světla a změněné hladiny hormonů, jako je melatonin a serotonin, negativně ovlivňují fungování imunitního systému. Udržování zdravého imunitního systému je silnou obranou, která zabraňuje nemoci a bojuje s ní. Zde se podíváme na některé způsoby, jak minimalizovat riziko rozvinutí nachlazení a chřipky.

 

Krok 1

Přestože většina infekcí je převážně přenášena ve vzduchu a šířena účinkem aerosolu, když někdo kýchne, bakterie mohou být přenášeny fyzickým kontaktem a při infekci mohou vstoupit do těla přes naše ruce, když se dotýkáme zranitelných částí, jako jsou naše oči, ústa a nosy. Tyto oblasti nabízejí snadný přístup k napadajícím choroboplodným zárodkům, přestože naše tělo je vybaveno obrannými mechanismy, jako jsou sliznice a chloupky. Časté a pravidelné mytí rukou může významně snížit šanci chycení viru, zejména rotaviru, který má sklon infikovat děti a způsobuje i zvracení a průjem.

Krok 2

Nízké oblačnosti, matné a mlžné podmínky mají tendenci zvyšovat bakterie a viry, které přežijí déle, když je počasí vlhké. Mohou snáze viset ve vzduchu připojeny ke kapičkám vody, když je zamračeno a zamlženo a je méně větru, který pomáhá odvanout bakterie a viry.

To je doba, kdy je větší pravděpodobnost, že něco chytíte, i když si toho možná hned nevšimnete, protože existuje inkubační doba pro nachlazení a kašel. Při zmiňovaném počasí dávejte tedy větší pozor na prochladnutí.

Krok 3

Protože lidé jsou během zimy fyzicky mnohem blíže, usnadňuje to přenos infekcí mezi lidmi. Přeplněné vlaky a metro, obchodní domy zaplněné zákazníky a všichni, kteří se shromáždili na večírcích, vytvářejí pravděpodobnější podmínky pro chycení nachlazení. Vyhýbejte se tedy co nejvíce přeplněným prostorám.

Také ústřední topení snižuje naši obranu a ovlivňuje dýchací systém vysycháním ochranné sliznice v našich nosních průchodech. Suchý, těžký vzduch ústředního topení může také vést k bolestem v krku a zhoršit obtíže na hrudi, jako je astma. Zde může pomoci zvlhčovač.

Krok 4

Pokud váš imunitní systém potřebuje povzbuzení, aby vydržel zimní nápor bakterií, měla by být echinacea nedílnou součástí vaší každodenní rutiny. Rostlina echinacea byla původně používána domorodými Američany k hojení ran a infekcí. V dnešní době se běžně používá k posílení imunitního systému v boji proti nachlazení a chřipce a také jako prostředek k léčení virových a bakteriálních infekcí. Přestože se echinacea používá k posílení imunitního systému, má sklon ztrácet účinnost při dlouhém používání. V ideálním případě byste ji neměli užívat déle než šest až osm týdnů najednou. Normální dávka je 3–4 ml alkoholového extraktu nebo 300 mg práškových bylinných tablet užívaných třikrát denně při prvních známkách infekce.

Krok 5

Minerál zinek je nezbytný pro boj proti nachlazení a pro posílení imunitního systému. Mezi dobré zdroje patří maso, ústřice, vejce, mořské plody, tofu, hrách černooký a pšeničné klíčky. Zinek a vitamin C jsou skvělé duo pro potlačení nachlazení.

Česnek pomáhá zmírňovat kašel a denně užívané malé množství může také snížit frekvenci nachlazení a chřipky.

Krok 6

Lékaři doporučují pít asi osm sklenic vody denně, abyste zůstali zdraví. Voda pomáhá ledvinám správně fungovat a vyplavuje toxiny, které se hromadí v našem těle. Pokud máte nachlazení, dehydratace způsobí, že váš hlen je sušší a hustší a méně schopný se vypořádat s napadajícími bakteriemi a viry. Pokud jste již nachladli, vypití velkého množství tekutin pomůže vyplavit infekci.

Krok 7

Nedostatek spánku způsobuje, že jsme náchylnější k infekcím. Ale nejde o pouhé delší spaní, protože někteří lidé – zejména ti, kteří jsou pozitivně motivovaní – mohou spát méně než sedm hodin každou noc a vůbec netrpět nachlazením. Nálady totiž také velmi ovlivňují naši schopnost bojovat s infekcemi, a pokud máte pocit, že jste ve stresu, je větší pravděpodobnost, že onemocníte ve srovnání s tím, kdo se cítí šťastně a uvolněně.

Krok 8

Užívání denního multivitaminu je obzvláště důležité v zimě, kdy je méně pravděpodobné, že budeme jíst dostatečné množství čerstvého ovoce a zeleniny, a také jsme více ohroženi infekcí.

Probiotika, jako jsou laktobacily a bifidobakterie, jsou v našich střevech přátelskými bakteriemi a stále více si uvědomujeme jejich důležitost nejen při udržování zdravého trávicího systému, ale také při zlepšování přirozených obranných mechanismů těla. Užívání probiotických doplňků může zlepšit odolnost organismu vůči bakteriálním a virovým infekcím. Veškeré produkty, jako jsou vitaminy, minerály a probiotika, můžete zakoupit v lékárnách a můžete přitom využít slevový kód na pilulka.cz nebo slevový kód na benu.cz.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-pripravit-na-sezonu-chripek-nachlazeni.html