jaktak.cz

Jak vybrat sprchový kout

Koupelna je místem pro odpočinek a relaxaci. Proto by měla plnit svou funkci co nejlépe a působit harmonicky. Rozhodli jste se, že jejím hlavním prvkem bude sprchový kout? Poradíme vám, podle jakých parametrů se rozhodovat a zvolit ten nejvhodnější pro vás.

Jste již pevně rozhodnutí, že si nechcete pořídit do koupelny vanu? Může to být hned ze dvou důvodů - obvykle proto, že se vám do koupelny prostě nevejde a nebo jste zkrátka zastánci praktičtějšího řešení. 

  1. Nabídka sprchových koutů se pohybuje v různých cenových relacích a mnoho z nich je nich je opravdu cenově dostupných.

  2. V koupelně zaberou v porovnání s vanou opravdu jen minimum místa. Jsou ideálním řešením do menších koupelen, kde zvažujete využití každého centimetru místa. 

  1. Bezrámová konstrukce

Moderní kout je tvořen pouze bezpečnostními skly a panty. Nerušeně tak dotváří celek koupelny. U tohoto typu koutů je nutné dbát na kvalitu podpůrných prvků, které zaručují silnou stabilitu. Jde o kování, úchyty a rozpěry. Možnou nevýhodou jsou vyšší pořizovací náklady, dnes už lze ale pořídit i tuto variantu v rozumné cenové relaci. 

  1. Polorámová konstrukce

Jde také o moderní variantu. Je opatřena rámem, chybí však svislé rámové profily. To je také důvod, proč vynikne lépe samotná výplň sprchového koutu a ten tak působí celkově elegantněji.

  1. Rámy, které jsou zasazeny do obvodové konstrukce

Jsou typické svým zasazením výplně do rámu a jsou také nejrozšířenější variantou. Jejich nespornou výhodou je velká stabilita, díky tomu snesou i časté nešetrné zacházení. Jsou vhodné do koupelen, kde lze očekávat častější používání (například sauny, sportovní šatny a podobně).

 

 

  1. Skleněná výplň

Je tvořena bezpečnostním sklem a velkou výhodou je jeho nenáročná údržba. Můžete vybírat z matných i čirých skel. Pokud počítáte s tím, že se v koupelně může sejít v jednu chvíli více osob, zvolte kvůli soukromí při sprchování raději sklo se vzorem. Skleněná výplň je vybírána u hliníkových nebo kovových rámů.

  1. Plastová výplň - polystyrol

Tento druh výplně je používán u koutů s plastovým rámem. Výhodou plastové výplně je:

Většina výplní má matné nebo vzorované provedení, proto nejsou škrábance nebo usazeniny vodního kamene tak patrné. Volte raději plast silnější, ten tenkostěnný nemá dlouhou životnost.

  1. Posuvné otvírání 

Volíme jej u menších koupelen. Výhodou tohoto systému je, že nedochází ke stékání vody na zem. Nevýhodou pojezdů je ztížená náročnost čištění. Pojezdy mohou být časem opotřebovány a následně může docházet až ke zadrhávání. Sprchové dveře musí dokonale těsnit a je vhodné, aby byly doplněny systémem AntiBlock, který zaručí tiché otevírání a zavíraní.

  1. Zalamovací otevírání

Je vhodné opět pro menší koupelny. Je nutné zvolit větší hloubku sprchového koutu. Výhodou je, že voda zůstává uvnitř sprchovací zóny a zalamovací dveře také dobře izolují.

  1. Pantové, otočné otevírání

Hodí se do větší koupelny, protože dveře se otevírají směrem ven. Abyste zabránili vodě stékající na podlahu, opatřete si dveře s odtokovou lištou. Panty musí být ideálně celomosazné s kvalitním chromováním. Dveře s pantovým zavíráním jsou určitě méně náročné na údržbu. Ke všem plochám se při mytí dvířek dostanete docela jednoduše.

  1. Shrnovací otevírání

Tento typ otevírání najdeme u koutů s lamelovým systémem. Mezi výhody tohoto způsobu otevírání patří nízká pořizovací cena, odolnost, prostornost a možnost úpravy rozměrů.

Obecně logicky platí, že čím větší prostor sprchovací kout nabízí, tím vám v něm bude pohodlněji. Myslete i na to, že dovnitř budete chtít instalovat přísavné či napevno namontované poličky pro vaše sprchové gely, šampony a další potřeby. Ideální výška je v rozmezí 190 - 200 cm (pokud doma nemáte basketbalistu).

  1. Obdélníkové sprchové kouty

Tento tvar je vhodný do velkých koupelen, výhodou je komfort a luxusní prostor, který budete při sprchování mít. Standardní rozměr je 80x120 cm, ale výjimkou nejsou ani atypické rozměry.

  1. Čtvercové sprchové kouty

Ty uvítáte v menších koupelnách. Dostačující minimální rozměr u tohoto typu je 80x80 cm.

  1. Čtvrtkruhové sprchové kouty

Jsou prostorově nejúspornější variantou rohových koutů. Dostačující rozměr je 90x90 cm.

Sprchový kout nebo sprchový box?

Chcete mít s rekonstrukcí koupelny co nejméně starostí? Zvolte hotový sprchový box. Díky tomu můžete vypustit starosti s výběrem vaničky, zástěny, sprchové baterie, sprchového panelu a navíc budete mít jistotu perfektního těsnění po celém obvodu boxu. Výhodou jsou i nízké pořizovací náklady. Jediný problém, který toto řešení má, je že příliš nevyhovuje požadavkům na moderní design.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-sprchovy-kout.html