jaktak.cz

Jak vybrat sprchový kout?

V případě, že jste se rozhodli pro koupi nového sprchového koutu, si tento krok dobře rozmyslete.

Jeho správný výběr je totiž nesmírně důležitý vzhledem k tomu, že se jedná o koupelnové vybavení, které vám bude sloužit řadu let. Proto byste měli být s jeho službami náležitě spokojeni.

Při jeho výběru hraje roli řada aspektů, kterými se musíte řídit. Jedině tak si totiž vyberete opravdu dobře. Když si navíc dopředu rozmyslíte, z jakých částí má být složený, bude pro vás vybírání o to snadnější.

Pokud vůbec netušíte, jaké faktory byste měli zohlednit, řiďte následující pěti radami, které vám s tím zaručeně pomohou.

Krok 1

První, co musíte při výběru sprchového koutu udělat, je rozhodnout se, jestli si ho pořídíte s vaničkou, nebo bez ní. Jedná se totiž o dva zcela odlišné typy, a to jak z praktického, tak i z estetického hlediska.

Obě varianty přirozeně mají své výhody, ale samozřejmě také nevýhody, které musíte pečlivě zvážit.

Sprchové kouty s vaničkou jsou opticky oddělené od zbytku prostoru. Získáte tak dokonale vymezené místo pro hygienu, které je patrné na první pohled. Jejich velkou výhodou je protiskluzová vrstva, která zajišťuje větší bezpečí při sprchování.

Máte na výběr z mnoha různých tvarů a velikostí. Nejčastěji se setkáte se sprchovými vaničkami, které jsou ve tvaru čtverce, obdélníku nebo čtvrtkruhu. Pro jejich výrobu se používají kvalitní materiály, jakými jsou akrylát, keramika nebo litý mramor.

Pokud chcete, aby byla vaše koupelna vzdušná a působila čistým dojmem, vyberte si sprchový kout bez vaničky.

V takovém případě je v něm podlaha opatřena odtokovým žlabem, který se účinně postará o odtok vody. Nejen, že je toto řešení designové, ale navíc je i praktické, jelikož tak získáte zcela bezbariérový sprchový kout.

Krok 2

Jejich velikost je velice rozmanitá. Sprchové kouty s rozměrem 70 × 70 cm patří mezi nejmenší a vejdou se tak i do těch nejmenších místností. Pokud je vaše koupelna velká, doporučujeme zvolit co možná největší rozměr, abyste si mohli každodenní hygienu náležitě užít.

Při výběru sprchového koutu je rovněž důležité, abyste zohlednili jeho tvar. Jak už jsme zmínili, rozdělují se na čtvercové, obdélníkové, nebo čtvrtkruhové. Pokud se vám ani jeden tvar nelíbí, vyberte si atypický sprchový kout, který vaši koupelnu perfektně oživí.

Krok 3

Konstrukce sprchových koutů má tři typy provedení. Jedná se o rámové, půlrámové a bezrámové zpracování. Jejich rozdíly jsou patrné už podle samotného názvu, ale i tak si je pro jistotu vysvětlíme.

Rámový sprchový kout má konstrukci kolem celého sprchového koutu a jeho hlavní výhodou je bytelnost a odolnost vůči nárazům. Bývá nejčastěji vyrobený z pochromovaného hliníku, nebo plastu. Tyto materiály se totiž vyznačují dlouhou životností, jelikož jsou odolné proti korozi.

Půlrámové provedení má odlehčenou konstrukci, jelikož u něho chybí svislé rámové profily. Díky tomu pak lépe vynikne sprchová výplň. Vyskytují se převážně u sprchových koutů s posuvnými dveřmi.

Bezrámovou variantu tvoří pouze bezpečnostní skla a panty. Díky tomu působí tento sprchový kout moderně a elegantně. Stabilitu zajišťuje kvalitní kování, úchyty a rozpěry, které nahrazují rám.

Krok 4

Sprchová výplň je dalším stavebním prvkem každého sprchového koutu. Nejčastěji se používá sklo nebo plast.

Skleněnou výplň tvoří bezpečnostní sklo o tloušťce minimálně 6 mm. Je ošetřena speciální povrchovou úpravou, která zabraňuje usazování vodního kamene a nečistot a tudíž usnadňuje údržbu. Vybírat můžete mezi dvěma typy, a to buď mezi čirým nebo matným sklem.

Druhým typem je plastová výplň, která je tvořena polystyrolem nebo lamelami, se kterými se setkáte u shrnovacích sprchových dveří. Provedení je matné, díky čemuž je velice praktické na údržbu, jelikož na výplni nejsou vidět zaschlé kapky vody ani otisky prstů.

Krok 5

Pohodlný vstup do sprchového koutu pro vás musí být na prvním místě. Při výběru otevírání dveří dejte přednost praktickým vlastnostem před těmi estetickými. Se správným výběrem vám pomůže velikost samotné koupelny, od které by se měl především odvíjet.

Posuvné, shrnovací a zalamovací otevírání představuje skvělé řešení do menších místností, kde není prostoru na zbyt.

Tyto sprchové dveře zůstanou neustále schované uvnitř sprchového koutu, takže pro jejich otevření nebude potřeba žádné místo navíc. Voda z nich navíc stéká stále do sprchového koutu, takže kolem něho nebudete mít mokrou podlahu.

Pantové otevírání se hodí do velkých koupelen, jelikož se dveře otevírají směrem ven. Vybrat si můžete jednokřídlé nebo dvoukřídlé provedení.

Dveře mohou být vybaveny zdvihovým mechanismem, který je nadzvedne nad prahovou lištu a následně je i dovírá. Tím dojde ke kompletnímu utěsnění koutu, což zabrání úniku vody ven.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-sprchovy-kout.html-0