jaktak.cz

Jak kvalitně uvařit na chatě

S končící zimou pomalu začíná chatařská sezóna. Pokud patříte k těm šťastnějším a vlastníte chatu nebo chalupu, budete zde jistě trávit mnoho víkendů, dovolených nebo část prázdnin. Čas strávený na chatě patří k příjemně prožitým chvílím, kdy je možné uniknout od městského ruchu do klidu přírody a načerpat novou energii.

Co je potřeba

Ať už trávíte čas na chatě jakýmkoliv způsobem, nevyhnete se ani zde přípravě pokrmů pro sebe a své blízké. A právě na chatě můžete být značně omezení ve svém kuchařském umění. Vzhledem k tomu, že zde většina tráví pouze část roku, nejsou kuchyňské koutky ve většině případů nijak extra vybavené. Drahé spotřebiče je také nutné, kvůli případným zlodějům, složitě převážet, což není nijak jednoduché ani praktické.

V případě, že nechcete přežívat pouze na mrazených polotovarech nebo konzervách, máme pro vás tip, jak rozvinout své umění i zde.  S pomocí mini trouby dokážete snadno i v omezeném prostoru připravit chutné obědy nebo večeře.

Krok 1

Mini trouba je ve své podstatě malá přenosná stolní trouba. S tímto spotřebičem můžete vařit a péct všude tam, kde je k dispozice elektrická energie. Její půvab spočívá v tom, že stačí natáhnout přívodní kabel a můžete vařit venku pod pergolou nebo slunečníkem a být tak v kontaktu se zbytkem rodiny.

Ačkoliv se jedná o malý spotřebič, velikostně odpovídá mikrovlnné troubě, vystačí si s ní klasická 4 členná rodina. Snadno upečete celou kachnu, pizzu nebo koláč a navíc se jedná o cenově dostupný výrobek.

Krok 2

Stolní trouba je multifunkční spotřebič, který je vybavený mnoha funkcemi. Nahradí nejen klasickou ale i mikrovlnnou troubu.  Ovládat ji můžete ve většině případů pomocí knoflíků, které jsou pro větší pohodlí vybaveny obrázkovým návodem.

Vaří

Chcete nahradit celý sporák? Pořiďte si troubu, která je vybavena litinovými nebo sklokeramickými plotýnkami. V obou případech je možné používat jakékoliv nádobí, které na chatě máte. Drtivá většina modelů má dvě plotýnky, k sehnání jsou i tří plotýnkové trouby.

 Peče a griluje

Tyto výrobky jsou vybaveny několika variantami pečení, případně kombinací více funkcí. Běžně se setkáte s horním a dolním ohřevem nebo horním ohřevem, případně můžete kombinovat ohřev a gril. V případě této trouby si nemusíte dělat starosti ani s vhodnými pekáči, protože bývají dodávány s bohatým příslušenstvím.

Před výběrem vhodného modelu se tedy s jednotlivým příslušenstvím seznamte nebo se ujistěte o tom, že zvolený výrobek umožňuje jeho dokoupení.  Běžně k dostání jsou různé plechy, grilovací rošť, zapékací misky, odkapávací miska, která vám velice usnadní údržbu a setkat se můžete i s kamenem na pizzu.

Nahradí domácí pekárnu

Na trhu jsou k dostání modely, které umožňují péct, stejně jako domácí pekárna, chleba a jiné domácí pečivo. Pokud pekárnu vlastníte a domácímu pečivu dáváte přednost, bude se vám právě tato možnost na chatě hodit. Díky funkci domácí pekárny tak nebudete muset převážet dva spotřebiče. Mezi příslušenstvím byste v tomto případě měli najít také nádobu na přípravu a pečení těsta.

Vaření v páře

Zdravý životní styl je v dnešní době skloňovaný na každém kroku. Dražší modely mini trub vám umožňují zdravou přípravu pokrmů pomocí páry bez zbytečného přidávání tuků. Suroviny připravované v páře nepřichází o důležité vitamíny a minerály. V páře lze připravovat jakoukoliv zeleninu, ale také maso.

Pokud o koupi tohoto pomocníku uvažujete, můžete se o něm dozvědět mnohem více stránkách poradce Cenový radar, zde najdete veškeré parametry a možnosti jednotlivých modelů.

Zdroj: cenovyradar.cz


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-kvalitne-uvarit-na-chate.html