jaktak.cz

Jak pečovat o zahradu přes horké léto?

Jak pečovat o zahradu přes horké léto?  Teplejší léta, která někdy nesou rovněž přívlastek tropická, jsou čím dál víc častějším jevem a lze očekávat, že do budoucna tomu nebude jinak. Jak tedy v těchto horkých letních měsících pečovat o zahradu, aby prudký žár vše nespálil a nezničil?

Péče o trávník v létě může být čím dál tím obtížnější. Teploty v létě každoročně atakují nové rekordy a srážek s podzemní vodou naopak ubývá. Zavlažování trávníku tak začíná být nutností, obzvláště pak pokud je váš trávník poblíž skleníku nebo jiné lesklé plochy, která již tak usychající trávu ještě dále vypaluje. Doporučujeme tedy pořídit si vodní rozprašovač nebo některý z dalších systémů na zavlažování trávy. Pro inspiraci se můžete podívat do některého hobbymarketu nebo i na internetových stránkách prodejců hobby vybavení.

Kromě zavlažování (alespoň jedenkrát týdně nebo častěji podle potřeby) je dobré zvážit i hnojení a pravidelné vyčesávání spálené trávy, která tu zdravou dále utlačuje.

Po jarním úklidu v altánku či pergole je dobré o své přístřešky a místa letních grilovaček dále pečovat. Pokud potřebujete pravidelně zametat dlažbu nebo ometat stěny či trámy pergoly, doporučujeme si k tomuto účelu pořídit vysokotlaký čistič. Jde o relativně malou investici, a přitom vám dobře zvolená tzv. wapka dokáže ušetřit spoustu práce.

Záhony je v létě třeba pravidelně zalévat, to asi není žádná novinka, ale s ubývajícími zásobami pozdemní vody a s obdobími, kdy je obecně vody nedostatek přichází na řadu i otázka z čeho záhony zalévat? Zkuste efektivněji využít dešťovou vodu, na vybudování infrastruktury k jejímu zadržování slouží rovněž jeden z dotačních fondů EU (modrá úsporám).

Záhony je třeba pravidelně rovněž zbavovat plevele (i s kořínky) a hnojit. Méně náročná je pak péče o bylinky, které snad potřebují pouze závlahu a pokud se vám bylinka uchytí, můžete ji následně v kuchyni využívat po celé roky.

Stejně jako všechny ostatní plodiny je třeba i jahody pravidelně zalévat, u tohoto ovoce to však platí dvojnásob. Jahody potřebují ke svému růstu opravdu velké množství vody, teprve poté budou krásně červené, sladké a především dostatečně velké pro sběr. Avšak i kvalita půdy je pro jahody nesmírně důležitým faktorem, doporučujeme tedy záhon s jahodami alespoň jednou za tři roky stěhovat, pokud tak budete činit každoročně, určitě to není na škodu.

Pokud ještě nemáte zahradní jezírko, zkuste o této okrasné, ale i funkční součásti zahrady popřemýšlet. Jezírko je nejen okrasným prvkem, ale plní i funkci zadržování vody a poskytuje lepší závlahu pro široké okolí jezírka. Vodu z jezírka můžete v krajní nouzi využít na závlahu, ale pokud k tomu nedojde, je určitě dobré mít nějaký vodní zdroj přímo na své zahradě. Jezírka mohou sloužit i k chovu ryb, ke koupání nebo prostě pouze jako zpestření a okrášlení vaší zahrady. Na vybudování jezírek lze za určitých podmínek využít i dotační program.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pecovat-o-zahradu-pres-horke-leto.html