jaktak.cz

Jak vybrat elektrokolo

Elektrokolo je jedním z nejlepších dopravních prostředků do města. Zapomeňte na přeplněnou hromadnou dopravu i na úmorné čekání v kolonách. S elektrokolem můžete přejet celé město během pár chvil – a ani se u toho nezapotíte, takže nemusíte řešit, jestli je ve vašem cíli dostupná sprcha. Elektrokolo je vhodné pro lidi všech věkových kategorií, kteří potřebují být mobilní a je pro ně důležitý ekologický dopad chování jednotlivců, stejně jako osobní pohodlí. Elektrokola jsou dneska velmi moderním dopravním prostředkem a dělí se rovnou do několika kategorií. Každá z nich je vhodná pro jinou příležitost i jiný typ cyklisty. Jak vybrat to správné elektrokolo právě pro vás?

Krok 1

Stejně jako obyčejná kola i ty s elektrickým pohonem se dělí na kola horská, krosová či městská. Proto byste si měli v první řadě zodpovědět otázku, k čemu kolo chcete využívat. Pokud chcete pohodlný dopravní prostředek, který vás dopraví do práce či školy, jasnou volbou je městské elektrokolo. Horské elektrokolo je naopak pro nadšence do přírody, kteří si nejvíce užívají svobodu jízdy v terénu. Krosová varianta je pak ideálním kompromisem pro člověka z města, který si občas zajede rád na výlet i do náročnějšího terénu.

Krok 2

Jedním z poměrně častých faktorů, kterými se lidé při výběru elektrokola řídí, je doba dojezdu. Ten můžete ovlivnit správným stylem jízdy a péčí o baterii, ale klimatické podmínky jako je například síla větru či teplota nemáte ve své moci.

Nejmodernější a nejkvalitnější baterie jsou 36V lithium-iontové baterie. Spojují v sobě totiž tři nejžádanější vlastnosti baterií do elektrokol. Téměř nic neváží a mají velmi dlouhou výdrž i životnost. Samovybíjení těchto baterií je minimální. Elektrokola s touto baterií se tak hodí pro sváteční stejně jako pro vášnivé cyklisty.

Krok 3

Zadní motor je spíše zastaralejší variantou elektrokola, přesto se s ním můžete setkat i dnes. Tato verze asistuje se šlapáním podle zvoleného režimu. U moderních elektrokol je naopak velmi rozšířený systém ovládání tlakovým snímačem. Co to znamená? Asistence elektromotoru není závislá na vašem nastavení, ale na intenzitě šlapání.

Krok 4

U investice typu elektrokola samozřejmě záleží i na vzhledu. Možná si ještě pamatujete elektrokola z dávné minulosti, kdy se podobala spíše než kolu takovému cyklistickému Frankensteinovu monstru. To už naštěstí dávno neplatí. Elektrokola jsou od těch klasických téměř k nerozeznání a jejich design tak můžete vybírat podle stejných parametrů jako u kol klasických.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-elektrokolo.html