jaktak.cz

Jak se starat o zahradní nábytek z exotického dřeva

Zahradní nábytek z exotického dřeva, jako jsou teak a eukalyptus, vlivem slunečních paprsků šedne, a potom vyžaduje náležité ošetření. Čisticí prostředky, rozjasňovače a oleje představují účinné řešení, jak obnovit přirozenou barvu dřeva.

Exotické dřevo se používá pro jeho vysokou odolnost vůči vodě, povětrnostním vlivům a hmyzu. Předtím, než takový nábytek umístíte do venkovního prostředí, měli byste ho ošetřit přípravky chránícími před UV zářením, které způsobuje právě zmíněné zašednutí povrchu.

Sice existuje celá řada možností, ovšem nejčastěji se používají oleje, jež se nanášejí na čerstvě očištěné dřevo.

Čističe i rozjasňovače slouží k obnovení původní barvy dřeva. Bývají ve formě gelu i v tekuté podobě. Současný trh nabízí celou řadu různých koncentrovaných přípravků. Dávejte si však pozor na to, aby byl produkt určen na exotické dřevo, respektive na teak nebo eukalyptus. Rozjasňovače bývají buď na bázi vody, nebo jako rozpouštědla, přičemž první zmíněná varianta je šetrnější k životnímu prostředí, nicméně druhá je efektivnější. Velice pochvalovaný je přípravek ODŠEĎOVAČ P8001 určený na tuzemské i exotické dřeviny, dále také OWATROL DECK CLEANER a z ekologických prostředků doporučujeme Teak Cleaner & Brightener od značky Sea Safe.

Krok 1

Připravte si nejprve štětec a malý malířský váleček. Záleží samozřejmě na druhu ošetřovaného povrchu. Některé čisticí prostředky a rozjasňovače je možné aplikovat také pomocí postřikovače. U zahradního nábytku, který je obzvláště šedý, se neobejdete bez štětce s tvrdými štětinami. Jestliže plánujete nábytek natírat někde v uzavřeném prostoru, pořiďte si ještě obličejovou masku, ochranné brýle a rukavice.

Krok 2

Rozjasňovače by se měly aplikovat na dřevo, které ještě nebylo ošetřeno jiným prostředkem. Pokud však na něm je nanesen už jiný produkt, je nezbytné celý povrch dvakrát vybrousit. Prvně použijte brusný papír o zrnitosti 120 či 80 a poté ještě o zrnitosti 180. Jedině tak dokáže rozjasňovač proniknout hlouběji do dřeva.

Krok 3

Podle toho, v jakém stavu je nábytek, budete aplikovat jednu, nebo dvě vrstvy. Nejprve vyzkoušejte na neviditelnou část nábytku, jestli přípravek dobře reaguje s materiálem a zda funguje efektivně.

Krok 4

Některé části nábytku bývají šedivější než ostatní. V těchto částech je pak nezbytná ještě další vrstva rozjasňovače, aby se dřevu navrátil původní tón a vytvořil se tak co možná nejrovnoměrnější výsledek.

Krok 5

Ještě nakonec pomocí brusného papíru se zrnitostí 180 či vyšší přebruste povrch. Jedná se o závěrečný krok.

Pro účinnou ochranu by se měl zahradní nábytek podrobovat i hloubkovému ošetření, a to olejem na dřevo, a to po nanesení čističe a rozjasňovače. Na rozdíl od laků pronikají tyto oleje hluboko do dřeva a chrání ho tak před škodlivými paprsky slunce, a přitom mu umožňují dýchat. Nezapomeňte, že nanášení olejů by mělo být v pravidelných intervalech, u nového nábytku ideálně jednou za rok.

Oleje bývají zpravidla bezbarvé, ale sehnat se dají i výrobky s odstínem teaku, které dávají teakovému nábytku rovnoměrný tón. Pro exotické dřeviny je vhodný Bondex Exotic Oil, což je bezbarvý syntetický olej na bázi speciální směsi olejů s impregnační a ochrannou funkcí.

Krok 6

Olej nanášejte plochým štětcem. Přichystejte si ještě několik hadříků, rukavice, ochranné brýle a obličejovou masku.

Krok 7

Pro efektivnější údržbu otevřete póry dřevěného nábytku broušením. Použijte brusný papír se zrnitostí 80 či 120. Dbejte však na to, aby nedošlo k přebroušení povrchu. Prach z nábytku setřete hadříkem.

Krok 8

Jakmile je dřevo dokonale suché, naneste na něj olej v několika vrstvách. Pamatujte, že pokud nanesete dvě tenké vrstvy, je to lepší než jedna silná. Po první vrstvě počkejte pár minut, aby se olej nasáknul do dřeva, a pak nanášejte další. Po druhé vrstvě, nebo dokonce i třetí, se podívejte, jestli nezůstal na povrchu nějaký olej. Zbytky, jež se nevsákly, setřete opět hadříkem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-starat-o-zahradni-nabytek-z-exotickeho-dreva.html