jaktak.cz

7 tipů, jak se v létě ochladit

Je tady léto a s ním každoroční horké dny. Mají své kouzlo, ale na druhou stranu může být vedro stejně nepříjemné jako tuhá zima. Hlavně přes poledne se lidé schovávají před sluncem, a když přijdou tropické noci, horku se nevyhneme, ani když slunce zajde za obzor. Určitě v letních horkých dnech uvažujete nad tím, jak se efektivně osvěžit a ochladit.

Přes den pomohou zatažené venkovní žaluzie a rolety, navíc můžete vyrazit na koupání k řece, rybníku či na koupaliště, můžete se cpát zmrzlinou a ledovou tříští, ale nejjistější je zůstat doma a interiér si připravit tak, aby se nepřehříval. V tomto článku se podíváme na základní tipy, jak se v létě doma ochladit.

Krok 1

Venkovní koupání v řece, na koupališti nebo v bazénu na zahradě je moc příjemné. Stejně tak si můžete dát doma studenou nebo alespoň vlažnou sprchu. Studená voda spolehlivě osvěžuje.

Krok 2

V létě se klidně vyhněte vaření, neohříváte si interiér ani sebe. Klidně vystačíte se saláty a jinou lehkou stravou. Když k tomu přidáte ledové nápoje, nebo i zmrzlinu, určitě se budete cítit svěží.

Krok 3

Příjemnou teplotu v domě vám zajistí venkovní žaluzie nebo rolety hlavně tím, že udrží teplo za oknem. Žaluzie lépe regulují přístup světla do místnosti, rolety jsou zase pevnější a nepustí dovnitř žádné světlo. Můžete si pořídit i markýzu na terasu nebo balkón.

Tip: Venkovní rolety jsou z hlediska udržení tepla venku nejlepší stínící technika. Umí vytvořit absolutní tmu a teplo dovnitř nepustí. Díky pevným lamelám slouží i jako bezpečnostní prvek.

Krok 4

Vybírejte dobře prodyšné oblečení, které chladí, schovejte flaušové povlečení i plyšové polštáře a deky, naopak vytáhněte satén, hedvábí či bavlnu. Místo peřiny použijte prostěradlo.

Krok 5

Mnoho věcí můžete udělat, aniž byste utratili jedinou korunu. Jednou z nich je správné větrání. V létě se doporučuje větrat brzo ráno a pozdě večer, když jsou ještě příjemné teploty. Pak mějte celý den okna zavřená a ideálně i zatažená stínící technikou. Všimli jste si, že tuto metodu používají úspěšně i ve Středomoří?

Krok 6

Jedná se o velmi účinné řešení. Klimatizace je stále nejúčinnějším způsobem, jak ochladit místnost. A nemusíte dělat ani žádné stavební úpravy – mobilní klimatizace žádné nevyžadují.

Ani s klimatizací to ale není dobré přehánět, proto se snažte, abyste si místnost příliš nepodchladili, jinak to bude jako z bláta do louže – bolest hlavy vystřídá bolest v krku z angíny. Správně používaná klimatizace totiž ochladí místnost o maximálně šest stupňů méně, než je vnější teplota. Také si dejte pozor, aby vám studený vzduch nefoukal přímo na tělo. Pokud chcete používat klimatizaci i v noci, vyberte si takovou, která je vybavená módem „sleep/spánek“. Zásady, které když budete dodržovat, bude klimatizace vašemu zdraví naopak prospěšná.

Tip: věděli jste, že klimatizace díky filtrům také čistí vzduch?

Krok 7

Levnějším, ale stále efektivním způsobem je větrák. Stolní, stojanový, stropní, sloupový – vybrat si můžete z mnoho provedení a typů. Za pár stovek se vám s ním dostane rychlá úleva od vedra. Jen si dejte pozor, pokud trpíte alergií na prach, protože ten ventilátor prostě víří. Stejně jako klimatizaci, také ventilátor nenechávejte proudit přímo na sebe.

Tip: Podrobné srovnání různých typů ventilátorů najdete v článku: 4 typy ventilátorů pro ochlazení – který je pro vás nejlepší?

Nejúčinnější jsou ventilátory stropní, které můžete zároveň používat i jako osvětlení. Stropní ventilátory mají navíc tu výhodu, že je můžete zapnout i v zimě. Teplý vzduch při topení totiž stoupá vzhůru, a reverzní chod ventilátoru ho pomáhá rozhánět rovnoměrně po celé místnosti. Díky tomu vám ušetří nemalé náklady na vytápění. Přesto je jeho největší využití v létě, kdy zvyšuje proudění vzduchu a poskytuje tolik potřebnou úlevu od vysokých teplot.

Populární a nejběžnější jsou stolní a stojanové ventilátory. Jsou cenově nejdostupnější. Při jejich výběru myslete hlavně na bezpečnost a dostatečně hustou krycí mřížku, aby nedošlo k poranění dětských prstů. Velmi účinné a elegantní jsou sloupové ventilátory.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/7-tipu-jak-se-v-lete-ochladit.html