jaktak.cz

Jak odhalit neseriózní realitní makléře?

Ne každý realitní makléř je poctivý profesionál. Někteří makléři se uchylují ke lžím a nekalým praktikám, aby získali klienty a provizi. Jak ho takového nepoctivce rozpoznat? Třeba díky lžím, které tito makléři používají, když chtějí získat nemovitost do své nabídky. Tyto nekalé praktiky totiž ti dobří a zkušení používat nemusí.

Každý z nás zná lístečky s inzeráty na koupi bytu umístěné na výlohách, dveřích, sloupech, zastávkách či schránkách . Pokud na daný telefon zavoláte, na druhé straně se ozve často nezkušený makléř, který tvrdí, že zastupuje klienta. O stejný trik se jedná v případě, kdy vložíte inzerát na servery typu bezrealitky a hned vám volá spousta zájemců. Ve většině případů vám ale volají realitní makléři, kteří se vydávají buď za přímé zájemce, nebo říkají, že přesně takovou nemovitost hledají pro svého klienta. Jejich jediným cílem je v obou případech získat nemovitost do své nabídky.

Pokud makléři uvěříte, že pro vás má kupce, už na prohlídce vás začne tlačit, abyste podepsali smlouvu. Vy máte radost, že máte kupujícího a smlouvu, která se tváří jako rezervační, rychle podepíšete. Ale podepsali jste pouze smlouvu s makléřem, který bude prodávat vaši nemovitost za provizi. A i když se ubráníte a žádnou smlouvu nepodepíšete, makléř většinou začne hned druhý den bez vašeho vědomí nemovitost inzerovat. Spolupracovat nadále s makléřem, který vám již na začátku lhal, není rozumné.

Realitní makléři slibují nereálně vysoké prodejní ceny s cílem podepsat zprostředkovatelskou smlouvu. Majitel chce prodat za nejvyšší možnou cenu a svěří tedy prodej právě makléři, který mu ji nabídne. Jakmile má makléř klienta jistého, začne tlačit na snížení ceny a rychlý prodej nemovitosti.

Hlavně větší realitky vás budou lákat na databázi kupujících. Chtějí vás ohromit a udělat dojem s cílem získat nemovitost do nabídky. Často jsou to ale kontakty nekvalitní či neaktuální. Většinou jde o zájemce, kteří projevili zájem o určitou nemovitost a vyplnili kontaktní formulář nebo nemovitost koupili už před lety. Všechny velké realitní portály mají funkci sledování nových nabídek (watchdog), takže se prodávající nemusí bát, že by se jeho nabídka nedostala i mezi tyto kontakty.

I na kupující mají makléři chyták v podobě falešného inzerátu ve stylu “Koupím krásný byt 2-3+1. Hodně makléřů chce mít co nejvíce nemovitostí v nabídce, případně získat kontakty na kupující za účelem budování databáze a ohromení potenciálních klientů. Většinou pouze získají kontakt na kupujícího s tím, že inzerovaný byt se právě prodal. Profesionální makléři fiktivní inzeráty rozhodně nepoužívají a naopak mají ve své nabídce pouze několik nemovitostí, kterým se intenzivně věnují.

Pokud zjistíte, že realitní makléř používá tyto praktiky, zbystřete! Při výběru realitního makléře musíte být obezřetní a prověřovat si vše, co makléř říká. A prodej svojí nemovitosti svěřit pouze prověřenému profesionálnímu makléři.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-odhalit-neseriozni-realitni-maklere.html