jaktak.cz

Jak vybrat dětskou helmu na kolo

Bezpečnost na kole je tím nejdůležitějším pro malé i velké cyklisty. A nejdůležitějším bezpečnostním prvkem je bez nejmenších pochybností cyklistická helma. Jak vybrat takovou, která malému cyklistovi dokonale sedne a zajistí mu optimální bezpečí?

Krok 1

První helmu je ideální pořídit už s prvním odrážedlem. Přestože je odrážedlo bezpečné a riziko nebezpečného pádu je minimální, platí, že čím dříve přilbu pořídíte, tím lépe se s ní dítě sžije. To vede k další výhodě, kterou je brzké, a tím pádem i silnější, tvoření návyku na helmu, takže až bude váš malý cyklista vyrážet na první samostatné výlety s kamarády, nebudete se muset bát, že na helmu zapomene.

Krok 2

Nejdůležitějším parametrem výběru je správná velikost dětské helmy. Pokud přilbu objednáváte přes internet, můžete dítěti změřit obvod hlavy krejčovským metrem. Pokud metr nemáte nebo se na to necítíte, může si dítě vyzkoušet přilbu podobně velkého kamaráda a při nákupu se můžete odrazit od jejích rozměrů.

Krok 3

Správná velikost helmy je skutečně tím nejdůležitějším parametrem, který by vás měl při výběru zajímat.

Při rychlosti dětského růstu rodiče často přemýšlí, že pořídí helmu o něco větší, aby déle vydržela. To je však chyba! Příliš velká helma může z dětské hlavičky při pádu snadno sklouznout, proto byste měli vybrat takovou, která odpovídá velikosti naměřeného obvodu.

Výrobci velikost dětské helmy zpravidla uvádějí v určitém rozmezí. Aby přilba správně sedla a splnila svou funkci, kupujte pouze takovou helmu, u které se naměřená hodnota pohybuje u spodního čísla tohoto rozmezí.

I taková přilba dítěti vydrží několik let a neriskujete jeho zbytečné zranění.

Krok 4

Správně velká helma se na hlavě nepohybuje, ale současně dítě ani netlačí a nepůsobí otlaky. Dítě ji má posazenou hluboce v čele a současně kryje zátylek společně s celým obvodem hlavy.

Pokud se helma na hlavě pohybuje nebo je naopak příliš těsná, můžete ji upravit jednak pomocí kolečka v zadní části helmy a jednak výstelkami, které také brání proti otlakům. Pokud ani při správném nastavení helma dítěti nesedne, nezapomeňte, že máte nárok na její vrácení do 14 dnů od doručení.

Krok 5

Důležitá je samozřejmě i kvalita dětské přilby, kterou můžete posoudit i podle použité technologie výroby. V současnosti se za tu nejlepší (nejen) u dětské přilby považuje výroba tlakovým lisováním (in-mould či double in-mould).

Přilba vyrobená touto technologií je velmi lehká a při pádu nehrozí její roztříštění na malé části. Tlakové lisování totiž probíhá vstřikováním EPS pěny do polykarbonátové skořepiny přilby, při němž vznikají drobné vzduchové kapsy, díky nimž se případný náraz rozloží do celé helmy, která utlumí sílu nárazu.

Krok 6

U dětské helmy je velmi důležité také dostatečné větrání. Jinak může dítěti působit takové nepohodlí, že ji odmítne nosit. Množství větracích otvorů na přilbě při výběru rozhodně nepodceňujte.

Krok 7

Častou chybou, kterou u malých cyklistů vídáme, je nezapnutá helma. Rozepnutá přilba však dítě neochrání, naopak mu zaručeně sklouzne hned při první příležitosti. U případného pádu z jízdního kola to pak vyjde nastejno, jako by dítě helmu vůbec nemělo.

Pásek přilby musí být zapnutý a zapínací pásky nastavené tak, aby helma seděla pevně a na hlavě se neviklala. Zároveň však cyklistu nesmí ani škrtit.

Krok 8

Helma je nejdůležitějším bezpečnostním prvkem, nezapomeňte však pořídit ani dostatečné osvětlení. Malý cyklista by se měl po silnici pohybovat pouze v dostatečně barevném oblečení s odrazkami. Odrazky společně s předním i zadním světlem by měly být i přímo na kole.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-detskou-helmu-na-kolo.html-0