Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat majonézu | návod

Jak udělat majonézu | návod

Jak udělat majonézu | návod. Majonéza je velmi oblíbená pro své mnohostranné použití a své významné místo zaujímá hlavně v době silvestrovských oslav.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Děláte z vědu která tam zkrátka není. Vezmu vysokou a úzkou sklenici (ta je základ úspěchu). Nejlépe tu, co se dodává s tyčovým mixerem. Dám vejce (z lednice), zaleju 2dcl oleje (slunečnicový), dijonská hořčice, trošku láku z okurek, cukr nebo med, sůl pepř. Teď pouze protáhnout párkrát tyčákem nahoru a dolu. Hotovo :-). Žádné nepohybujeme, pomalůůů a stejná teplota. Komplikace, co nemají na výsledek žádný vliv. Nadělal jsem už takto majonézy kýble a nikdy problém nebyl. Mimochodem, zkuste vejce nahradit 12% smetanou cca 1dcl. Budete překvapeni jak dobrá majonéza může být i bez vajec. Jak mléčná, tak klasická majonéza ztuhne za pár vteřin tak, že se dá krájet.

Všude se píše, jak je to jednoduché, ale mně se to prostě nedaří. A nikde nemohu najít, co dělám špatně. Prostě netuhne. Zkoušel jsem různé nástavce, tyčový mixer, metlu... a nic. Pořád tekuté... Nemá někdo radu?

Dobrý den. Olej a vejce (raději o jedno víc, než potřebujete) vyndáte z lednice a necháte asi dvě hodiny stát někde v pokojové teplotě (v kuchyni na lince? třeba). Oddělíte žloutek od bílku, žloutek dáte do šlehací nádoby. Já to mám vyzkoušeno ve vyšší šlehací nádobě, která se dodává jako příslušenství ručního šlehače. Začnete šlehat žloutek, stačí tak deset vteřin. Pak opatrně přikapáváte ten nejobyčejnější rostlinný olej. Pomaličku. Když směs začne houstnout, můžete pramínek oleje zvětšit. Musí to vyjít..Jediné, co se může stát, že majonéza nezhoustne a stále teče (suroviny měly rozdílnou teplotu, byly moc studené nebo jste rychle nalil moc oleje, či měl ve žloutku bílek). Nevadí. Emulzi slijete, nejlépe do nádobky s hubičkou. Do šlehací nádoby dáte další čistý žloutek (ten z toho rezervního vejce), začnete šlehat a tenoučkým pramínkem přiléváte tu pokaženou řídkou směs. Ušlehání je rychlé - minutu, dvě, víc ne. Udávat přesné váhové poměry je dost obtížné, protože váha žloutků je různá, ale obecně lze říct, že do jednoho žloutku zapracujete asi 70 (+-) gramů oleje. Majonéza je tak tuhá, že ji lze vykrajovat lžicí. Teprve do takto připraveného základu přidáváte dochucovací přísady: sůl, cukr, ocet, případně podle vlastní potřeby (hořčici, pepř). Když potřebujete majonézu řídší - na tatarku nebo jako majoinézový přeliv, zředíte ji lžicí láku z okurek, lžicí mléka. Zkuste to, a pak nám, prosím, napište, zda jste byl úspěšný. Toto je můj "tisíckrát" ověřený recept na jistotu. jezzina

Dobrý den. Olej a vejce (raději o jedno víc, než potřebujete) vyndáte z lednice a necháte asi dvě hodiny stát někde v pokojové teplotě (v kuchyni na lince? třeba). Oddělíte žloutek od bílku, žlotuek dáte do šlehací nádoby. Já to mám vyzkoušeno ve vyšší šlehací nádobě, která se dodává jako příslušenství ručního šlehače. Začnete šlehat žloutek, stačí tak deset vteřin. Pak opatrně přikapáváte ten nejobyčejnější rostlinný olej. Pomaličku. Když směs začne houstnout, můžete pramínek oleje zvětšit. Musí to vyjít..Jediné, co se může stát, že majonéza nezhoustne a stále teče (suroviny měly rozdílnou teplotu, byly moc studené nebo jste rychle nalil moc oleje, či měl ve žloutku bílek). Nevadí. Emulzi slijete, nejlépe do nádobky s hubičkou. Do šlehací nádoby dáte další čistý žloutek (ten z toho rezervního vejce), začnete šlehat a tenoučkým pramínkem přiléváte tu pokaženou řídkou směs. Ušlehání je rychlé - minutu, dvě, víc ne. Udávat přesné váhové poměry je dost obtížné, protože váha žloutků je různá, ale obecně lze říct, že do jednoho žloutku zapracujete asi 70 (+-) gramů oleje. Majonéza je tak tuhá, že ji lze vykrajovat lžicí. Teprve do takto připraveného základu přidáváte dochucovací přísady: sůl, cukr, ocet, případně podle vlastní potřeby (hořčici, pepř). Když potřebujete majonézu řídší - na tatrku nebo jako majoinézový přeliv, zředíte ji lžicí láku z okurek, lžicí mléka. Zkuste to, a pak nám, prosím, napište, zda jste byl úspěšný. Toto je můj "tisíckrát" ověřený recept na jistotu. jezzina

Dobrý den. Olej a vejce (raději o jedno víc, než potřebujete) vyndáte z lednice a necháte asi dvě hodiny stát někde v pokojové teplotě (v kuchyni na lince? třeba). Oddělíte žloutek od bílku, žlotuek dáte do šlehací nádoby. Já to mám vyzkoušeno ve vyšší šlehací nádobě, která se dodává jako příslušenství ručního šlehače. Začnete šlehat žloutek, stačí tak deset vteřin. Pak opatrně přikapáváte ten nejobyčejnější rostlinný olej. Pomaličku. Když směs začne houstnout, můžete pramínek oleje zvětšit. Musí to vyjít..Jediné, co se může stát, že majonéza nezhoustne a stále teče (suroviny měly rozdílnou teplotu, byly moc studené nebo jste rychle nalil moc oleje, či měl ve žloutku bílek). Nevadí. Emulzi slijete, nejlépe do nádobky s hubičkou. Do šlehací nádoby dáte další čistý žloutek (ten z toho rezervního vejce), začnete šlehat a tenoučkým pramínkem přiléváte tu pokaženou řídkou směs. Ušlehání je rychlé - minutu, dvě, víc ne. Udávat přesné váhové poměry je dost obtížné, protože váha žloutků je různá, ale obecně lze říct, že do jednoho žloutku zapracujete asi 70 (+-) gramů oleje. Majonéza je tak tuhá, že ji lze vykrajovat lžicí. Teprve do takto připraveného základu přidáváte dochucovací přísady: sůl, cukr, ocet, případně podle vlastní potřeby (hořčici, pepř). Když potřebujete majonézu řídší - na tatrku nebo jako majoinézový přeliv, zředíte ji lžicí láku z okurek, lžicí mléka. Zkuste to, a pak nám, prosím, napište, zda jste byl úspěšný. Toto je můj "tisíckrát" ověřený recept na jistotu. jezzina

Vejce a olej musí mít stejnou teplotu. Mám vyřešeno tak, že olej mám v lednici. Pokud berete vejce ze svého kurníku, tak použijte 3 dny staré vejce, jinak se to nepovede-nezhoustne vám to.
Do vyšší nádoby (třeba do půllitru ze silného skla, když nemáme nic vhodnějšího) vyklepneme celé vejce, osolíme, opepříme, lžičku kremžské hořčice a dobrý čerstvý olej (bacha na jeho kvalitu, je pro chuť a vůni majonézy určující! Oleje zhruba 200ml. Já používám kvalitní čerstvý-dobře skladovaný- olej slunečnicový. Také můžeme přidat lžičku worcesteru.
Na dno nádoby vložíme ruční mixér – kuželku a zapneme na co nejvíce, s mixérem nepohybujeme, nepohybujeme a nepohybujeme!
vydržíme několik sekund, já pomalu počítám do 10, a po chvíli mixér pomalu velmi velmi velmi pomaaaluuu zvedáme směrem nahoru. Cca. po 30 vteřinách máme hotovou velmi hustou majonézu.
Je to geniiálně jednoduchá téměř blesková operace :-)
Ještě jednu zkušenost:: cibuli do domácí majonézy (domácí tatarky) NIKDY NIKDY NIKDY nesekejte mixerem, zhořkne vám to. Cibuli drobně posekat nožem, okurky nastrouhat na jemno struhadlem, pak je domácí tatarka úžasná.

Jarka (neověřeno) | Ne, 12/21/2014 - 17:33

Majonézu dělám už léta s ponorným mixerem z celých vajec, na 2 ks přidám lžíci hořčice, sůl , citronovou šťávu a trochu sardelové pasty, pomalu přilévám olej na salát nakonec vmíchám zakysanou smetanu, nebo jogurt pro zlehčení.

Další zajímavé články

Jak připravit řecké tzatziky | recept
Jak připravit řecké tzatziky | recept
Řecké tzatziky | recept. Mnozí z vás na dovolené v Řecku určitě ochutnali jejich místní specialitu – tzatziky. Je to směs rozstrouhané okurky s hustým…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.