jaktak.cz

Jak připravit topinkovou bombu ze žlutých cuket

Jak připravit topinkovou bombu ze žlutých cuket | cuketová pochoutka na topinky. Jedna úžasná specialita, a to jak k dobrému vínu v odlehčené verzi, tak k vychlazenému pivu. Pravda, v méně zdravé variantě. Na své si přijdou dámy i pořádní chlapi – stačí přidat pikantnější složku, nejlépe masného rázu. Úžasné rovněž je, že si tuto cuketovou specialitu můžete dopřát i klidně měsíc po skončení cuketové sezóny. Snadnost, variabilita, trvanlivost. No, není nad čím váhat.

Co je potřeba

Uvedené množství je na 5–6 skleniček po 200 ml

  • 1 kg žluté cukety
  • 3 velké cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 60 ml olivového oleje
  • 3 lžíce worcesterové omáčky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžičky soli
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 3 lžíce červeného vinného octa
  • 400 g rajčatového protlaku
  • sůl, pepř – dle chuti

Krok 1

Nejprve si připravte potřebnou zeleninu. Cuketu oloupejte a v případě, že je poněkud přerostlá, odstraňte i semínka uvnitř. Očištěnou cuketu nahrubo nastrouhejte. Cibuli nakrájejte na půl kolečka, česnek na plátky.

Krok 2

Ve větší pánvi či hrnci rozehřejte olivový olej a dozlatova na něm osmahněte cibuli s česnekem. Přimíchejte worcester, sójovou omáčku a červený vinný ocet. Restujte, dokud se tekutina neodpaří. Pak přisypte cukr a nechejte zkaramelizovat.

Krok 3

Přidejte připravenou cuketu a 5–10 minut duste (až cukety zvláční a zavadnou).

Krok 4

Osolte a přimíchejte rajčatový protlak. Za občasného míchání poduste ještě 5 minut. V případě potřeby podlijte vodou.

Krok 5

Ochucenou cuketou směs přendejte do zapékací mísy či ponechte v hrnci, pokud může do trouby.

Krok 6

Pečte nepřiklopené v předem vyhřáté troubě na 200 °C zhruba 40 minut. Během pečení občas promíchejte.

Krok 7

Ještě vařící směs přendejte do sklenic a hned zavíčkujte. Tím se bude cuketová bomba chovat jako zavařená a při uskladnění v lednici vydrží opravdu několik týdnů.

Krok 8

Můžete servírovat na klasické topince či na opečeném toastu se sýrem (čedar, balkánský sýr). Nebo ještě doladit nakrájenou pikantní Čabajkou, Chorizem. Směs dále můžete promíchat s orestovaným mletým masem a podávat s těstovinami.

Recept lze připravit i z klasických zelených cuket.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-topinkovou-bombu-ze-zlutych-cuket.html