jaktak.cz

Jak léčit plešatost – 5 metod, jak se vypořádat s vypadáváním vlasů

Dědičné plešatění trápí až 96 % mužů. Přichází s přibývajícím věkem a mezi jeho typické projevy patří tvorba koutů a lysých míst na vršku hlavy. Jak s plešatěním bojovat a proč trvalé výsledky přináší jen transplantace vlasů?

Krok 1

Vypadávání vlasů podle studií způsobuje – vedle dalších faktorů – nedostatek řady vitamínů (mj. B2, B9, C, D, E a H). Tyto látky se totiž podílejí na dělení buněk, zajišťují jejich ochranu před stárnutím a přispívají ke správné látkové výměně.

Řada mužů přitom zdravému životnímu stylu moc nedá. Zařaďte proto do svého jídelníčku pestrou stravu: listovou a kořenovou zeleninu, mléčné výrobky, vejce a libové maso.

Růst vlasů podpoříte také užíváním železa (v kombinaci s vitamínem C) a vyššími dávkami vitamínu D. Pokud ovšem máte k plešatění sklony, potravinové doplňky ani pestrý jídelníček vaše genetické nastavení nepřemůžou, maximálně zpomalí jeho vliv.

Krok 2

Tento přípravek sice vypadávání vlasů nezpomalí, krátkodobě ale dokáže zvýšit optickou hustotu vaší kštice. Preparát obsahuje miniaturní vlákna keratinu, tedy bílkovinu, která je také základem vlasů.

Zahušťovač seženete už za několik stokorun a vydrží vám několik týdnů až měsíců. Využijete jej ale pouze v případě, že trpíte lehkým plešatěním – větší lysiny už neskryje ani sebevětší množství zahušťovače.

Krok 3

Minoxidil je látka, která v místě aplikace zvyšuje prokrvení a tím i přívod živin k folikulům (struktury, ze kterých vlasy vyrůstají). Přípravky s minoxidilem jsou volně prodejné, seženete je už od 500 Kč (2měsíční kůra) v lékárně či drogerii. Látka se ve formě tinktury či pěny aplikuje na postižená místa vmasírováním dvakrát denně.

Minoxidil vypadávání vlasů zpomalí, ale neobnoví. Má také limitovaný účinek: působí jen na cca 60 % mužů a trvá až 6 měsíců, než si všimnete prvních výsledků. Pokud minoxidil vysadíte, vlasy vypadají do té míry, jako byste jej vůbec neužívali.

Krok 4

Alternativou k minoxidilu je finasterid. Tato sloučenina blokuje enzym přeměňující testosteron na hormon dihydrotestosteron (DHT), který je hlavním viníkem plešatění. Zablokováním zmíněného enzymu se zablokuje i tvorba většiny DHT a vypadávání vlasů se výrazně zredukuje.

Finasterid se užívá ve formě tablet a seženete jej pouze na předpis. Stejně jako minoxidil, ani finasterid nedokáže růst vlasů v lysých místech obnovit. U některých jedinců se mohou objevit také vedlejší účinky, např. snížené libido či problémy s erekcí a ejakulací.

Krok 5

Transplantace vlasů je zatím jediný způsob, jak vlasový porost obnovit. Spočívá v přenesení vlasů z tzv. odběrové zóny do míst, kde již vypadly (kouty a vršek hlavy). Vlasy v odběrovém místě (týl a temeno) jsou totiž k působení DHT odolné – a tuto vlastnost si zachovávají i po transplantaci.

Chirurg vlasy odebírá – ve formě tzv. vlasových štěpů – tak, aby na temeni a týlu zachoval jejich optickou hustotu. Zákrok trvá 6 až 8 hodin a podle stupně plešatění při něm lékař přenese až 4 500 štěpů.

Jde o trvalé řešení plešatosti, transplantované vlasy dorostou během 12 až 18 měsíců. Nevýhodou je cena zákroku – na špičkových tureckých klinikách (které patří mezi nejlepší na světě) za něj zaplatíte vyšší desítky tisíc. Jde ovšem o jednorázovou investici, řada zprostředkovatelů navíc nabízí financování formou splátek.

  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-lecit-plesatost-5-metod-jak-se-vyporadat-s-vypadavanim-vlasu.html