jaktak.cz

Jak upéct medové perníčky | recept na vánoční cukroví

Jak upéct medové perníčky | recept na vánoční cukroví, které je ihned měkké a nepotřebuje odležet. Perníčky patří k tradičnímu cukroví, bez něhož si řada rodin neumí Vánoce představit. Lákavá vůně upečených perníčků se často prolíná kuchyní již v předvánočním čase. Doba potřebná ke změknutí je u mnoha receptů nutná. Pojďte si upéct perníčky, které jsou měkké v den upečení a nehrozí tak jejich nenápadné mizení z důvodu ochutnávky, zda už náhodou nezměkly.

Co je potřeba

Uvedené množství surovin vystačí na cca 40 perníčků.

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 75 g moučkového cukru
  • 50 g medu
  • 30 g másla
  • 1 vajíčko
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 10–15 g perníkového koření
  • 1 vrchovatá lžíce tmavého kakaa

Dohotovení:

  • + 1 vajíčko
  • + 1 žloutek
  • +1 lžíce mléka či smetany
  • cukrové konfety (zdobení)

Krok 1

V rendlíku na mírném plameni rozpusťte máslo s medem.

Krok 2

Jakmile bude medové máslo vlažné, přidejte k němu moučkový cukr, kakao, perníkové koření a vymíchejte.

Krok 3

Následně do již zcela zchladlé směsi zapracujte vajíčko.

Krok 4

Přidejte hladkou mouku a prášek do pečiva.

Krok 5

Vše dohromady pečlivě zpracujte na hladké těsto, které se Vám bude jemně lepit na ruce. To zapříčiní přidaný med. Pokud je ale těsto kompaktní a dobře tvarovatelné, mouku nepřidávejte. Výsledné perníčky by pak byly tvrdé. Připravené těsto pak dejte do chladna odležet nejlépe přes noc.

Krok 6

Po odležení těsto řádně prohněťte a párkrát s ním bouchněte o kuchyňskou linku, aby se zbavilo vzduchový bublin. Následně mezi pečícími papíry těsto vyválejte a vykrajujte jednotlivé tvary.

Krok 7

Vykrojené perníčky klaďte na plech vyložený pečícím papírem, ozdobte cukrovými konfety a potřete rozmíchaným vajíčkem.

Krok 8

Perníčky pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C, 4–5 minut. Určitě nepečte déle, ač se perníčky zdají nedopečené. Po vytažení z trouby dojdou na plechu a budou akorát. Při delším pečením budou výsledné perníčky tvrdé a nezměknou ani s osvědčeným jablkem v krabici.

Krok 9

Horké perníčky potřete vajíčkem rozmíchaným s mlékem či smetanou. Dodáte jim tak lesk.

Krok 10

A jelikož máte i nazdobeno, můžete měkké perníčky směle ochutnávat. Tedy, jen jakmile vychladnou.

Perníčky budou ještě o něco chutnější, pokud 100 g hladké mouky nahradíte při zpracování těsta 100 g mletých oříšků.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-medove-pernicky-recept-na-vanocni-cukrovi.html