jaktak.cz

Jak správně umývat a udržovat okna

Staráte se však o svá okna skutečně správně? Pojďte se s námi podívat na tipy a pravidla pro mytí oken, abyste dosáhli krásně lesklých oken bez šmouh a zároveň dokázali okna umýt rychle a efektivně. Nezapomínejte přitom ani na seřízení.

Česká tradice velí: Na Vánoce a Velikonoce musí být okna umytá. Obecně je to zbytečně brzy po sobě, zejména, když nám Velikonoce vyjdou jako pohyblivý svátek na některý z dřívějších termínů. Mytí a údržbu oken dvakrát ročně doporučují i výrobci oken, ale termín přizpůsobte spíš počasí. Nevhodné jsou teploty pod 5 °C, kdy se snižuje účinnost čistících prostředků, a navíc není mytí oken při mrazech zrovna příjemné. Stejně nejsou vhodné ani příliš vysoké teploty, kdy voda na oknech rychle usychá a vznikají zaschlé kapky a skvrny.

oplachem octovou vodou, která dodává sklům lesk. Roztok vody a octa pro tento účel nařeďte ideálně v poměru 1:1. Vhodné je k mytí používat moderní textilie z mikrovlákna. Ty na sebe dokážou navázat mastnotu a špínu z hladkých povrchů a zároveň nepouští vlákna. Na mytí oken si tedy připravte alespoň tři mikrovláknové utěrky, gumové rukavice, kýbl s vodou, stěrku na okna a čistící prostředky. Hodit se může také houbička nebo rozmývák.

Krok 1

Než se pustíte do samotného mytí, očistěte parapety, rámy a okolí oken. Vysajte hrubé nečistoty a vše umyjte s použitím vyždímaného hadru namočeného v teplé vodě se saponátem.

Krok 2

Nezapomeňte okna otevřít a podobně vyčistit i vnitřní části rámu a odvodňovací otvory.

Krok 3

Důležité je zbavit nečistot a prachu také rolety nebo žaluzie. Nejprve je omeťte prachovkou nebo je můžete vysát vysavačem. Ale pozor, použijte pouze nejnižší výkon, ať je nepoškodíte. Žaluzie stáhněte dolů jako byste chtěli zatemnit a otírejte jednu lamelu po druhé hadříkem navlhčeným v saponátovém roztoku. Poté žaluzie vytáhněte nahoru, ať si uděláte prostor na mytí oken.

Krok 4

Skla oken myjte krouživými pohyby směrem odshora dolů. Použijte k tomu vodu se saponátem a utěrku z mikrovlákna, rozmývák nebo jemnou houbičku. Nebojte se přitlačit, ať odstraníte všechny zaschlé nečistoty.

Krok 5

V dalším kroku umyjte skla roztokem vody a octa, tím docílíte lesku.

Krok 6

Pravidelně stírejte přebytečnou vodu z okna stěrkou na sklo. Stěrku si průběžně otírejte do suchého hadříku z mikrovlákna.

Krok 7

Na závěr můžete okna ještě přeleštit novinami nebo čistou mikrovláknovou utěrkou.

Každý z nás má asi svůj postup, jak na okna. Ale… Nechtělo by to změnu? Tou může být třeba moderní parní čistič, který vám ušetří spoustu námahy a mytí oken zjednoduší a zefektivní. Zároveň při mytí parním čističem ušetříte vodu i čistící prostředky. Kromě oken vyžijete tohoto pomocníka také při úklidu koupelny. Velmi účinný je třeba v čištění zástěn sprchových koutů, zrcadel nebo keramických obkladů.

Zejména okna s celoobvodovým kováním potřebují pravidelně, optimálně dvakrát v roce seřídit, aby okno správně doléhalo. Díky tomu skutečně izoluje, jak má, a současně se skrz něj do interiéru nedostává prach a špína z okolí. Pravděpodobně máte ke svým oknům návod k použití a údržbě, podle něj pak dovedete celoobvodové kování seřídit tak, aby okno správně sedělo, nedrhlo ani neprofukovalo.

Kování oken je též nutné dle návodu promazat vhodným silikonovým olejem nebo vazelínou. Co však málokdo ví je, že je jednou ročně zapotřebí namazat i těsnění oken. Namazání silikonovým olejem nebo glycerinem, výrazně prodlužuje životnost těsnění a zlepšuje jeho funkčnost. Ztrouchnivělé nebo jinak poškozené těsnění je třeba vyměnit, pokud si na to sami netroufáte, pozvěte si odborníky na servis oken.

Plastová, hliníková a dřevohliníková okna postačí umýt a seřídit výše uvedenými postupy. Dejte si pouze pozor na použití agresivních čističů a čistících písků, které by mohly rámy oken poškodit či poškrábat. Dřevěná okna musíme navíc ošetřit speciálním přípravkem či balzámem pro povrchovou úpravu, který nám doporučí výrobce oken. Ideální je použít ho dvakrát za rok. Na jaře pro zacelení mikrotrhlin po zimě a oživení vzhledu oken a na podzim pro větší odolnost povrchů vůči mrazům.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-spravne-umyvat-udrzovat-okna.html