jaktak.cz

Jak upéct mrkvové kornoutky | recept na vánoční cukroví

Jak upéct mrkvové kornoutky | recept na vánoční cukroví z mrkvového těsta. Mrkev na Vánoce nemusí být jen v bramborovém salátu. Úžasně se dá využit i do cukroví. Jak na to, zjistíte v tomto receptu. Přidáním mrkve do těsta zajistíte jeho vláčnost, která je navíc ještě umocněna marmeládovou náplní. Velice nenáročně si tak můžete dopřát mrkev i v podobě zákusku ke kávě, třeba hned po zmiňovaném bramborovém salátu.

Co je potřeba

Uvedené množství je přibližně na 65 kornoutků.

Těsto:

  • 150 g hladké mouky + na posypání válu
  • 125 g másla
  • 60 g jemně strouhané mrkve
  • 1 bílek na potření těsta

Náplň:

  • 150 g marmelády (jakákoliv červená)
  • 100 g mletých piškotů

+ moučkový cukr na obalení

Krok 1

V míse společně prohněťte hladkou mouku, povolené máslo a očištěnou, jemně nastrouhanou mrkev.

Krok 2

Vypracujte kompaktní, dobře zpracovatelné těsto. V případě, že se Vám těsto lepí na ruce, přisypte přiměřené množství mouky. Těsto nechejte v chladu odpočinout nejlépe přes noc.

Krok 3

Odpočinuté těsto z lednice vyndejte pár minut před zpracováním, aby povolilo a dobře se s ním pracovalo. Mezitím v misce smíchejte marmeládu (jahodovou, malinovou či rybízovou – dle chuti) s mletými piškoty. Výsledkem by měla být tužší hmota.

Krok 4

Povolené těsto vyválejte na pomoučeném válena plát o síle 3 mm a vykrajujte kolečka. Ty pak přendávejte na plech vyložený pečícím papírem.

Krok 5

Kolečka potřete rozšlehaným bílkem a na každé dejte malé množství náplně. Tu pokládejte spíše k okraji, než-li doprostřed.

Krok 6

Následně z koleček vytvořte kornoutky, a to tím, že na opačném okraji než je náplň, kolečka z každé strany přehněte doprostřed (přes sebe) a jemně zmáčkněte, aby se kornoutky při pečení neotevřely.

Krok 7

Pečte v předem vyhřáté troubě na 150 °C, 15 minut.

Krok 8

Ještě horké je obalujte v moučkovém cukru a skládejte jednu vedle druhé na talíř. Nedávejte kuličky na sebe, moučkový cukr se na horkém těstě jemně rozpustí a kornoutky by se pak na sebe přilepily.

Krok 9

Po odležení alespoň přes noc kornoutky můžete ochutnat.

Některé druhy marmelád jsou řidší, v tom případě do náplně dejte více mletých piškotů.  Nejen že se lépe pracuje s tužší náplní, ale u řidší náplně hrozí i její vytečení z kornoutku při pečení.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-mrkvove-kornoutky-recept-na-vanocni-cukrovi.html