Jak upéct kakaové pracny | recept na tradiční vánoční cukroví
Jak upéct kakaové pracny | recept na tradiční vánoční cukroví. Řekla bych, že co rodina, to tradiční, osvědčený a zaručeně nejlepší recept na pracny. Výborné křehké cukroví provoněné kořením nechybí na Vánoce snad v žádné domácnosti. A není se co divit, pracny jsou k tomu všemu navíc naprosto bezpracné. Pokud jste nakloněni změně od Vašeho osvědčeného receptu, naprosto bezpracně vyzkoušejte tyto kakaové, hořkosladké s nádechem hřebíčku a skořice.
Co je potřeba
Uvedené množství je přibližně na 90 menších pracen.
- 150 g hladké mouky
 - 50 g moučkového cukru
 - 40 g mletých vlašských ořechů
 - 90 g másla
 - 1 žloutek
 - 1 lžíce tmavého kakaa
 - ½ lžičky vanilkového cukru
 - ½ lžičky mleté skořice
 - ½ lžičky mletého hřebíčku
 
Krok 1
V míse společně promíchejte hladkou mouku, moučkový cukr, mleté vlašské ořechy, povolené máslo, žloutek, kakao, vanilkový cukr a koření.
Krok 2
Vypracujte tužší těsto. V případě, že se Vám těsto drobí, přidejte přiměřené množství másla, v opačném případně, příliš lepivého těsta, přidejte mouku. Dobře propracované těsto nechejte v chladu odpočinout nejlépe přes noc.
Krok 3
Formičky na pracny vymažte máslem, či pokud máte silikonové, této práce jste ušetřeni. Těsto po malých kouscích vtlačujte do formiček. Ty plňte tak do ¾, při pečení pracny vyběhnou a vyplní formičky.
Krok 4
Naplněné formičky přendejte na plech a pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C, 12–15 min.
Krok 5
Pracny z formiček vyklopte a ještě horké můžete některé (nebo všechny) obalit v cukru, budou sladší.
Krok 6
Uchovávejte v chladu a servírujte nejlépe s horkým čajem či kávou.
Pro opravdové zjednodušení už tak bezpracných pracen vřele doporučuji silikonová tvořítka, formičky. Nemusíte je zdlouhavě vymazávat a pracny z nich téměř samy vyskočí. Nebojujete tak s vařícími formičkami a vyklepnutím, které často způsobí zlomení vzácných kousků.