jaktak.cz

Jak vybrat krbová kamna?

V chladných podzimních a zimních dnech se víc než kdy jindy těšíme na teplo domova. Nejde jen o to, že si zatopíme klasicky radiátory. I pokud máme standardní ústřední vytápění, sálající teplo z kamen je jiné, je velmi příjemné a plápolající oheň vytváří uklidňující až relaxační atmosféru. Někde jsou ale krbová kamna jediným zdrojem vytápění. Třeba na starých českých chalupách, což je pro nás Čechy, chalupáře tělem i duší, velice aktuální. Jak vybrat krbová kamna, aby vyhovovala právě našim potřebám?

Pokud máte komín, hotový odvod spalin se zděří, je připojení kamen vlastně snadnou záležitostí. Různá kamna sice mohou požadovat jinou velikost zděře ve zdi, nebo potřebují delší odvod spalin, či přívod externího vzduchu, aby docházelo ke správnému spalování, ale to jsou požadavky, které si snadno ověříme u parametrů konkrétních kamen. Obecně pak lze nainstalovat kamna velice snadno. Nezapomeňte, že potřebujete kamna a k nim i příslušenství, tedy obvykle rouru, lem na zděř a pokud kamna pokládáte na podlahu z hořlavého materiálu, tak rovněž vhodnou podložku pod kamna – ze skla nebo kovu.

Pokud uvažujeme o tom, že si pořídíme krbová kamna, je důležité je vybírat podle toho, k jakému budou sloužit účelu. Samozřejmě budou vytápět, ale je velký rozdíl, jestli vybíráme hlavní a trvalý zdroj vytápění pro celou sezónu a jestli řešíme vytápění pro rodinný dům, na chalupu či na chatu nebo budou kamna sloužit spíše jako estetické a příležitostné topení do místnosti, kde vyžadujeme vyšší tepelný komfort, přičemž dům je ještě vytápěn jiným hlavním zdrojem tepla.

Krok 1

Prvním důležitým parametrem, který si musíme při výběru kamnech všímat, je jejich výkon. Ten se nesmí podhodnotit, ale je též neefektivní pořídit si kamna předimenzovaná. Každý kilowat výkonu kamen vystačí zhruba na 20 m3 prostoru. Takto se výkon počítá v klasických a starších domech. Moderní zateplené novostavby potřebují výkon pouze poloviční. Obvykle si ale kilowaty propočítávat nemusíte, i když to není nic složité, a u kamen je rovnou uvedeno, pro vytápění, jakého objemu prostoru se hodí. Důležité je, že jde o objem, a ne o plochu. Takže se počítá s tím, že máme různou výšku stropů.

Krok 2

Krbová kamna jsou povětšinou určena pro topení dřevem, měkkým i tvrdým, případně všemi druhy dřevěných briket. Může jít o klasické i válcové, tzv. noční či kůrové brikety. Narazíte sice i na krbová kamna, které spalují uhlí či spíše úhelné brikety, ale to jen výjimečně. Jednak to na nich musí být speciálně uvedeno, jinak si můžete poškodit topeniště. Taktéž se topení uhlím nedoporučuje kvůli zadehtování a špinění skla, které se pak musí často čistit, nebo jej již téměř nejste schopni vyčistit. Pro topení peletami, tedy malinkými válečky z dřevěných pilin, potřebujete vždy speciální, tzv. peletová kamna. I u nich se lze kochat hořícími plameny a zároveň mají výhodu dlouhé bezobslužnosti.

Krok 3

Krbová kamna mohou být s tepelným výměníkem, nebo bez něj. U kamen s výměníkem dále rozlišujeme teplovodní nebo teplovzdušný výměník. U krbových kamen s teplovodním výměníkem se ohřívá přiváděná voda, tu lze pak použít do otopné soustavy, tedy do radiátorů či podlahového topení, a rozvést tak teplo do všech částí domu. Teplovodní výměník poslouží i pro ohřev teplé užitkové vody pro domácnost. U těchto kamen si musíte všímat, jaký výkon poskytují do výměníku, a jaký do místnosti. Oba parametry jsou totiž důležité.

Dalším typem jsou krbová kamna s teplovzdušným výměníkem, který je v podstatě systémem komor a průduchů, kterými prochází z kamen ohřátý vzduch. Studený vzduch je naopak nasáván zpět do topeniště, kde se ohřívá. Někdy mohou být součástí kamen s teplovzdušným výměníkem i ventilátory, které dokážou teplý vzduch rychle distribuovat i do vzdálených částí domu. Kamna ale předávají teplo rovněž sáláním.

Výhodou teplovzdušných kamen je nižší pořizovací cena a rychlost vyhřátí interiéru, jejich nevýhodou je znečištění vzduchu prachovými částečkami a přílišné vysoušení ohřívaného vzduchu. Oproti tomu kamna s teplovodním výměníkem jsou sice nákladnější na pořízení, ale nabízejí úspornější a efektivnější vytápění s nižší prašností. Ohřev celého prostoru po zatopení v nich však trvá o něco déle.

Různé konstrukce kamen a použité materiály pak nabízí různou schopnost akumulace. Zatímco litinová kamna akumulují obvykle málo, spíše nabízí schopnost dlouhého hoření pomocí vícestupňového spalování (nejdříve palivo zplyňují, pak spalují plyn), kachlová krbová kamna s dobrou konstrukcí umí i po vyhasnutí ještě mnoho hodin sálat naakumulované teplo do okolí. Přitom nemusí jít vůbec o žádná extra masivní kamna.

Krok 4

Důležitým parametrem při výběru kamen je samozřejmě jejich design. Každý typ kamen je dnes možné pořídit v moderním i trochu romantickém, či chcete-li rustikálním designu. Podobné je to s kachlovými krbovými kamny. Ty už dnes nejsou jen romantickým a stylovým řešením na chalupy. Mohou mít i velice moderní a minimalistický design hodící se do moderních domů.

Krok 5

Mnohdy nás překvapí, jaké vychytávky některá krbová kamna nabízejí. Často jim nechybí třeba plotna. Říkáte si, že vy na kamnech vařit nebudete. Jenomže plotna je skvělá na to, abyste si uchovali po celý den teplý čaj, nebo na ní za pár minut rozpečete třeba mražené pečivo. Existují dokonce i přímo krbová kamna s troubou, kde lze standardně péct. To však už jde o kuchyňské sporáky na tuhá paliva, které třeba na chalupě poslouží k vaření, pečení i vytápění. Pořád si užíváte krásný pohled na plameny, ale současně je prakticky využijete pro vaření i pečení. Mimochodem, moderní krbové sporáky mají dnes již sklokeramickou desku. Takže skutečný komfort.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-krbova-kamna.html-0