jaktak.cz

Jak připravit Baba ghanoush

Jak připravit Baba ghanoush | recept na dip z pečeného lilku. Stejně jako poměrně neznámý název, je pro mnoho z nás poměrně neznámá i kombinace chutí, které tento orientální dip nabízí. Jedná se o dip či pomazánku z pečených lilků, doplněnou výrazným římským kmínem a do orientálních pokrmů přímo nutnou Tahini pastou. Spolu s pár již tradičními surovinami si tak velmi jednoduše vytvoříte netradiční pochoutku, která rozšíří Vaše chuťové obzory.

Co je potřeba

  • 1–2 stroužky česneku
  • 2 ks menšího lilku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce tahini pasty (sezamová pasta)
  • 1 lžíčka mletého římského kmínu
  • sůl – dle chuti
  • 2 lžíce petržele

Krok 1

Lilky omyjte, osušte a na pár místech lehce propíchněte nožem. Takto připravené je položte na plech vyložený pečícím papírem.

Krok 2

Lilky pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C přibližně po dobu 50 minut. Během pečení je párkrát otočte. Upečené lilky mají měkkou dužinu a slupka se výrazně nakrabatí.

Krok 3

Upečené lilky nechejte lehce vychladnout. Pro urychlení je nařízněte či rozpulte, dužina je nesmírně horká. Pomocí lžíce pak dužinu vydlabejte do misky a rozmačkejte ji vidličkou na pastu.

Krok 4

Přidejte prolisovaný česnek, citronovou šťávu, Tahini pastu, sůl, římský kmín, olivový olej a nadrobno nasekanou petrželku. Směs promíchejte, nechejte chvilku odležet, aby se chutě prolnuly.

Krok 5

Pak už jen servírujte. Nejlépe zakápnuté trochou olivového oleje, s arabským či indickým chlebem, rovněž můžete podávat jen se zeleninou, či slanou tyčinkou, keksem.

Přidáním výrazného koriandru na místo petržele dosáhnete v podstatě originálního dipu z Blízkého východu.  


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-baba-ghanoush.html