jaktak.cz

Jak připravit dip z mrkve a červené čočky | recept na domácí dip

Jak připravit dip z mrkve a červené čočky | recept na domácí dip. Netradiční dip mezi svými kolegy klasiky rozhodně vzbudí pozornost. Základní surovinu klasických dipů, tedy tvaroh, žervé či zakysanou smetanu, nechejte hezky v chladu a sáhněte spíše do spíže pro červenou čočku. Základem tohoto dipu s jemně indickým nádechem je právě tato luštěnina.

Co je potřeba

  • 150 g červené čočky
  • 4–5 ks mrkve
  • 4 ks bobkového listu
  • 3 stroužky česneku (2 vcelku, 1 prolisovaný)
  • 1 lžička římského kmínu (celý nikoliv mletý)
  • 1 plná lžička mletého římského kmínu
  • 1 plná lžička kari koření
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl, pepř – dle chuti
  • 200 g bílého řeckého jogurtu

Krok 1

Nejprve si předvařte červenou čočku a očištěnou mrkev. Vařte je zvlášť ve dvou hrncích, ale přidejte stejné koření. Do každého hrnce přidejte dva bobkové listy, půl lžičky celého římského kmínu a 1 stroužek česneku. Vařte doměkka. Poté slijte, odstraňte bobkové listy i stroužky česneku a nechejte v míse vychladnout.

Krok 2

Mrkev a čočku rozmixujte tyčovým mixérem na kaši.

Krok 3

Přidejte prolisovaný stroužek česneku, mletý římský kmín, kari koření a dijonskou hořčici. Vše promíchejte.

Krok 4

Na závěr přimíchejte jogurt. Pokud bude dip stále moc hustý, dodejte ještě jogurt nebo nařeďte kapkou mléka a dle chuti osolte a opepřete.

Krok 5

Po vychlazení v lednici dip naservírujte do menší misky a podávejte se zeleninou, slanou tyčinkou, keksem. Vzhledem ke konzistenci podobné hummusu je skvělou volbou k podávání pita chleba či tortilla.

Řecký jogurt můžete nahradit jiným výrazně tučnějším jogurtem (např. Choceňským).


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-dip-z-mrkve-cervene-cocky-recept-na-domaci-dip.html