jaktak.cz

Jak funguje tepelné čerpadlo za mrazu?

Tepelné čerpadlo si můžeme představit jako lednici, která ale funguje obráceně. Tak jako lednice odebírá teplo potravinám uvnitř (díky chladivu a kompresoru je účinně ochlazuje) a odvádí ho ven, tak tepelné čerpadlo odebírá teplo venkovnímu vzduchu (popřípadě vodě nebo zemi) a dodává toto teplo do domu. Tento zjednodušený model nás přivede k otázce, jak ale tepelné čerpadlo funguje, když už venku není dost teplo, nebo dokonce mrzne?

Krok 1

S každou generací tepelných čerpadel dochází k výraznému zlepšení celé technologie. Výrobci chladiv neustále vyvíjí nová a účinnější (a přitom i ekologičtější) chladiva (např. R-32). Výrobci tepelných čerpadel zase pracují na vylepšení kompresorů a dalších součástí čerpadel. Právě kompresor je vlastně srdcem tepelného čerpadla, které chladivo stlačí a tím jeho teplotu velmi účinně zvýší tak, aby mohla sloužit pro vytápění domu a dokonce i pro ohřev teplé užitkové vody. Následně se díky prudkému snížení tlaku pomocí expanzního ventilu teplota chladiva zase sníží pod teplotu okolního vzduchu a tak můžeme čerpat energii z okolí, i když venkovní teplota je velmi nízká.

Kvalitní tepelná čerpadla vzduch-voda tedy dnes už bez problémů dokážou s minimální podporou záložního elektrického zdroje vytápět celý dům i za krutých mrazů. Abychom uvedli konkrétní příklad – vysokoteplotní tepelné čerpadlo Daikin Altherma 3 H HT, které dokáže nahradit starý kotel bez nutnosti měnit další rozvody v domě, dodává vodu o teplotě až 70 °C a spolehlivě pracuje i při venkovní teplotě vzduchu −28 °C.

Krok 2

Důležité je v této souvislosti zmínit i invertorovou technologii řízení otáček motoru, která dokáže snížit spotřebu elektrické energie čerpadla až o 30 % tím, že se otáčky regulují plynule. Je to podobné jako když srovnáte spotřebu benzinu dvou řidičů. Jeden řídí stylem „brzda-plyn“ a druhý využívá (když je to možné) přirozeného dojezdu namísto prudkého brždění a na plyn šlape jemně.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-funguje-tepelne-cerpadlo-za-mrazu.html