jaktak.cz

Jak zpracovat zásobu cibule

Jak zpracovat zásobu cibule | návody na zpracování cibule. Letos jsem špatně odhadla množství uskladněné cibule a tak mně zbývá poměrně velká zásoba. Jelikož se blíží jaro a cibule začne rychle ztrácet na kvalitě, přemýšlela jsem co s ní.

Inspirovala jsem se u foodblogerů a zkusila karamelizovanou cibuli. Takto zpracovaná cibule se hodí na pizzu, omeletu, hamburger nebo steak. Příprava je náročná na čas, obvykle trvá hodinu a více, podle množství cibule. Vynaložený čas se vám vrátí, vaření s předem připravenou cibulí bude trvat kratší dobu.

Co je potřeba

  • cibule (žlutá, červená, bílá)
  • olej nebo ghí
  • sůl
  • cukr volitelně
  • balsamikový ocet

 

Krok 1

Cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky nebo větší kostky. Kousky cibule se během tepelné úpravy zmenší. Při krájení cibule nemluvte a mějte zavřená ústa (dýchejte nosem), nebude to tak štípat. Babské rady uvádějí, že pomáhá mít v ústech kůrku chleba, můžete vyzkoušet, jestli to funguje.

Krok 2

Nakrájenou cibuli zalijte olejem a promíchejte, aby se všechny kousky obalily tukem, budou se pak smažit rovnoměrně. Nechte stát v pokojové teplotě asi hodinu.

Krok 3

Zahřejte kastrol nebo pánev se silným dnem. Do nahřáté nasypte část cibule, ale ne moc vysokou vrstvu (cibule by se nahoře vařila v páře). Celé množství se musí začít smažit najednou. Smažte zvolna při nižší teplotě. Cibuli čas od času promíchejte a smažte do požadované barvy.

Krok 4

Hotovou cibuli nechte okapat na sítku a uskladněte. Můžete ji zmrazit v silikonové formě na muffiny a pak jednotlivé porce nasypat do zip sáčku. V mrazničce vydrží 3 měsíce. Osmaženou cibulku můžete také napěchovat do malých sklenic a povrch zalít sádlem. Sklenice přechovávejte v chladničce.

Cibulka připravená tímto způsobem se hodí jako náplň do bramborových knedlíků, do omáček nebo k ochucení různých dipů. Pro tmavší barvu lze cibulku dosmažit podle potřeby.

Krok 5

Karamelizovaná cibulka se hodí k posypání již hotových jídel nebo jako chuťovka s oblíbeným dresingem.

Cibuli ozdobně nakrájejte a rozložte podle obrázku. Osmažte ji v olivovém oleji nebo ghí. Cibuli obraťte během smažení a jakmile zezlátne, osolte ji. Podlejte dvěma lžícemi červeného (bílého) vína a nechte ho odpařit. Nakonec lehce zakápněte balsamikovým octem, aby se uvolnila usazenina na pánvi. Podle chuti můžete dokořenit i jinak, zkuste například tymián.

Cibule je přirozeně sladká, máte-li raději sladší, zároveň se solí přidejte lžičku krupicového cukru a nechte zkaramelizovat, teprve pak přidejte víno a pokračujte popsaným způsobem.

Krok 6

Cibuli, která již není v kondici (ale není zkažená!), můžete usušit v sušičce nebo troubě. Cibuli nakrájejte na proužky a ponořte asi na 30 sekund do vroucí vody. Pak ochlaďte v ledové vodě. Studenou osušte. Blanšírováním zkrátíte dobu potřebnou k usušení cibule a také zčásti snížíte vůni (zápach) při sušení. Cibule se suší při teplotě 50–60 °C. Při sušení v troubě nechte pootevřená dvířka, aby mohla unikat pára. Cibule se suší 10–12 hodin.

Uskladnit se musí důkladně vysušená v dobře těsnící nádobě. Před použitím ji na chvíli zalijte vodou. Sušenou cibuli lze rozmixovat na prášek a využít k výrobě vlastních ochucovadel. Správně usušená a uskladněná cibule vydrží celý rok.

Smaženou cibulku podávanou samostatně můžete ochutit worcesterem, sojovou omáčkou nebo místo vína podlít masovým vývarem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zpracovat-zasobu-cibule.html