jaktak.cz

Jak zajímavě osvětlit toaletu?

Věděli jste, že podle některých průzkumů lidé prožijí na záchodě přibližně tři měsíce svého života? To už přece stojí za to, si i záchodový koutek v koupelně nebo samostatnou místnost zajímavě osvětlit. Jak na to? Poradíme vhodné typy svítidel.

Krok 1

U samostatných toalet jsou nejčastěji využívána stropní svítidla. Poskytnou dostatek rozptýleného světla a na výběr je z více tvarů (kruh, čtverec, obdélník, …), takže tvar osvětlení můžete sladit s designem toaletní mísy. Vzhledem k tomu, že na záchodě nebývají vysoké stropy, jsou ideální přisazená nebo plochá stropní svítidla. U novostaveb, kde se využívají sádrokartonové podhledy, jsou pak v kurzu vestavná svítidla, například menší LED panely.

Krok 2

Bodovky jsou oblíbené tam, kde je toaleta součástí koupelny. Jsou malé, a dotváří tak čistotu tohoto prostoru. Bodovky bývají přisazené i zapuštěné, na trhu jsou také speciální bodová světla do sádrokartonu.

Krok 3

V současné době je v oblibě osvětlení z LED pásků a zajímavě si s ním lze pohrát také na toaletě. Pásky se dají umístit do niky nebo kolem ovládacího tlačítka.

Krok 4

Pokud chodíte na WC častěji v noci, určitě oceníte, když světlo bude tlumené. Buď si to můžete nastavit u hlavního svítidla, nebo je levným řešením pořízení orientačního osvětlení do zásuvky. To většinou má soumrakový a pohybový senzor, takže se večer automaticky aktivuje a při pohybu následně rozsvítí. A protože technologie jdou stále dopředu, můžete si dnes už také koupit světlo se senzorem pohybu, které se umistí přímo na záchodovou mísu a svítí dokonce v různých barvách.

Krok 5

I když osvětlení na záchod nemusí být tak intenzivní jako třeba do koupelny, i tady platí pravidlo, že výkon světla volte v závislosti na velikost prostoru a na jeho barevném řešení. V případě, že na toaletě máte tmavý obklad nebo betonovou stěrku, jsou potřeba výkonnější světla, protože od tmavé barvy se světlo na rozdíl od světlé méně odráží. Další praktickou radu přidává v rozhovoru pro web bydleni.cz architekt Jan Stoklasa: „Vypínač patří na stěnu před dveře, nikoli za ně. Budete schopni si rozsvítit dříve, než otevřete.“

Věříme, že i díky našim tipům se vám podaří toaletu osvětlit zajímavě, a když byste ještě potřebovali s něčím poradit, například jak si nastavit noční orientační osvětlení s čidlem, obraťte se na specialisty z e-shopu elight.cz, kteří se problematikou osvětlení zabývají přes dvacet let.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zajimave-osvetlit-toaletu.html