jaktak.cz

Jak vybrat vhodný kuchyňský dřez

Na trhu je spousta typů kuchyňských dřezů od nerezových přes granitové až po ty z tectonitu. Jaké jsou mezi nimi rozdíly a jak vybrat ten správný? Poradíme vám, jak se v široké nabídce vyznat a na co si dát pozor.

I přesto, že máte doma třeba myčku, bez dřezu se stále neobejdete. Jednou si napustíte vodu do karafy, podruhé zase umyjete velký hrnec, který zrovna potřebujete. Podle svých potřeb si přitom můžete pořídit třeba jednodřez nebo dvoudřez, s pravým nebo levým odkapem či úplně bez odkapu.

Dřezy se ale neliší jen svým účelem, ale také tvarem. Nejprodávanější jsou sice hranaté dřezy, stále více na popularitě také získávají dřezy kulaté. Na jaké vlastnosti dřezů byste se při výběru měli soustředit?

Krok 1

Při koupi dřezu si pohlídejte jeho velikost. Ta se musí shodovat s rozměry šířky spodní skříňky. Jinak se nevyhnete různým úpravám a řezání, neboť se do spodní skříńky musí vejít všechny vaničky dřezu.

Krok 2

Ideální hloubka dřezu je 19 až 20 cm. Vždy ale myslete na to, jaké máte nádobí a kolik ho do dřezu potřebujete denně vměstnat. S velkými hrnci můžete na mělký dřez rovnou zapomenout. Netrapte se a raději vše promyslete dopředu.

Krok 3

Při umývání nádobí byste se neměli zbytečně hrbit ani předklánět. Proto přizpůsobte výšku zasazení dřezu tak, abyste dlaněmi dosáhli na dno dřezu.

Nerezové, granitové nebo tectonitové? Zvolený materiál ovlivní nejen vzhled vašeho dřezu, ale především některé jeho vlastnosti. Ukážeme vám, jaký je mezi nimi rozdíl.

Krok 4

Nerezové dře zy patří mezi nejprodávanější, a tak není divu, že se s nimi v domácnostech potkáte nejčastěji. Pokud chcete kvalitu, která vydrží a odolá i nepříjemné korozi, sáhněte po 18/10 chromniklové potravinářské oceli.

U nerezu je důležité zaměřit se také na tloušťku dřezu. Díky silnějším stěnám můžete mít hlubší a prostornější dřez. Zatímco standardní dřezy bývají vyrobeny z nerezu o tloušťce 0,6 mm, ty nejkvalitnější mají sílu 1,2 mm. Levnějším, ale zároveň slabším, o šířce 0,3 až 0,4 mm se raději rovnou vyhněte, jinak by se vám mohlo stát, že budete brzy kupovat další. Takové dřezy se totiž velmi snadno poškodí.

Mezi největší výhody nerezových dřezů patří jejich cenová dostupnost, odolnost vůči korozi, univerzálnost a schopnost odolat mechanickým vlivům. Navíc se snadno udržují, což ocení nejedna hospodyňka. Je potřeba si ale dát pozor na nižší odolnost vůči odřeninám a rýhám.

Krok 5

Chcete originálnější dřez? Granitové dřezy patří mezi ty opravdu kvalitní, vydrží totiž i velmi náročné podmínky. Vyrábí se z 80 % drcené žuly, 15 % tvoří akrylátové pojivo a 5 % barvivo. Pokud si potrpíte na perfektně sladěný interiér, pak určitě sáhněte po granitu. Najdete ho totiž hned v několika barevných provedeních.

Mezi přednosti granitu patří velká odolnost vůči vysokým teplotám. Můžete na něj bez obav postavit pánev nebo hrnec rovnou z plotny. Ani barevné skvrny na materiálu nezanechají žádné škody. Naopak agresivní chemické látky už dokáží granitový dřez lehce poškodit. Vzhledem k jeho povrchu se na něm můžou také více zachytávat různé nečistoty.

Krok 6

Hledáte levnější variantu? Speciální materiál tectonite je vyrobený z SMC, tedy směsi polyesterových pryskyřic a dalších komponentů vyztužených skelnými vlákny. Vypadá dobře a poradí si s vyššími teplotami i chemickými prostředky. Zároveň je odolný vůči poškrábání a 100% recyklovatelný.

Chcete se podívat, jak jednotlivé dřezy vypadají a v jakých podobách je doma můžete mít? Opravdu širokou nabídku dřezů různých velikostí a materiálů najdete na e-shopu Sanitino.cz specializujícím se třeba na značky Franke, Grohe a Hansgrohe.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-vhodny-kuchynsky-drez.html