jaktak.cz

Je lepší platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Ceny za podnájem nejsou nijak nízké, proto se mnozí z nás rozmýšlí, zda se jim ten nájem vyplatí. Není lepší si sjednat hypotéku a bydlet ve vlastním? Obojí má svá pro i proti, hypotéka má ale jedno velké významné plus. Když úvěr splatíte, stanete se vlastníkem nemovitosti a bydlíte ve svém.

Otázka, kterou si někteří z nás při pohledu na výši nájmu pokládají dnes a denně. Do podnájmu jsme šli s tím, že ještě nevíme, kam se bude náš život časem ubírat. Podnájem totiž znamená jistou svobodu.

Když už se vám na aktuálním místě nebude líbit nebo dařit, jednoduše vypovíte nájemní smlouvu a budete následovat hlas svého srdce a vydáte se jinam. Zároveň se nemusíte bát nečekaných výdajů na údržbu a opravu nemovitosti, které jdou za majitelem bytu.

Vlastníci nemovitosti to už tak jednoduché nemají. Úvěr na bydlení splácíte několik let a jen tak se rozhodnout, že se chcete odstěhovat někam jinam, dost dobře nejde.

Víte, že podnájem je ideální volbou pro ty, kdo se plánují v brzké době stěhovat, nechtějí se zadlužit, nebo také jako dočasné řešení pro osoby krátce po škole, které jsou v zaměstnání jen krátce?

Zájem o nemovitosti u nás roste, nic na tom nezměnila ani koronavirová pandemie. Hypotéky jsou snadno dostupné, svůj podíl na tom mají i velmi nízké úrokové sazby. Jenže ceny nemovitostí rostou, výhodněji se prodávají jen předražené nemovitosti v nevýhodných lokalitách a ty ve špatném stavu.

Šance získat vlastní bydlení se snižuje, jediným řešením se pro mnohé stává podnájem. Ve velkých městech tomu ale může být jinak.

Krok 1

V širším centru Prahy si nyní můžete pronajmout dvoupokojový byt v novostavbě s rozlohou 60 m2 zhruba za 20 tisíc korun měsíčně. Kdybyste si ho chtěli koupit, prodává se asi za 6 milionů Kč, což v případě financování hypotékou (75 % LTV) se splatností 30 let a úrokové sazbě 2,19 % znamená, že byste měsíčně spláceli 17 064 Kč. Měsíčně byste uspořili skoro tři tisíce.

Podobně tomu je i v Brně, kde si obdobný byt pronajmete za 16 tisíc korun měsíčně, koupíte ho za 5,5 milionu korun. Měsíční splátka hypotéky při úrokové sazbě 2,19 % a splatnosti 30 let činí 15 600 Kč.

Náš tip: Rozhodli jste se pro vlastní nemovitost a hledáte nejvýhodnější hypotéku? Sjednejte si ji online z pohodlí domova bez nutností osobních schůzek.

Krok 2

V Ostravě jsou ceny bytů příznivější, dvoupokojový byt o rozloze 60 metrů čtverečních vyjde v novostavbě na 2,5 milionu korun, starší byt k rekonstrukci pak pořídíte za méně než 1 700 000 Kč. Splátka hypotéky ve výši 2,5 milionu korun (75 % LTV), splatnosti 30 let a úrokové sazbě 2,19 % činí 7110 Kč, pronájem srovnatelného bytu by vyšel asi na 11 tisíc korun měsíčně.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/je-lepsi-platit-najem-nebo-splacet-hypoteku.html