jaktak.cz

Jak prát povlečení

Nové ložní povlečení by se mělo před prvním použitím vždy vyprat. Zbavíte se tak nečistot, zbytkových barev z výroby i drobných nitek a zejména u alergiků předejdete možným vyrážkám a problémům s dýcháním během spánku. U froté prostěradel také dojde k uvolnění volných vláken a zpevnění smyček v tkanině, což zaručí lepší vzhled a delší životnost. Důležitá je i následná péče o lůžkoviny při praní a žehlení.

Krok 1

Povlečení i prostěradlo by se mělo měnit minimálně 1x za měsíc, lépe ale za 14 dní. Pokud převlékáte postele, zkuste vždy vysát i matraci. Většinu materiálů je možné prát na vyšší teploty. Při teplotě od 60 °C odstraníte i roztoče, bakterie a viry, což oceníte u alergiků i po nemoci. V létě, kdy se člověk v posteli více potí, se v lůžkovinách množí více nežádoucích mikroorganismů. Některé povlečení, jako je třeba damašek, vyperete i na 95 °C. Zbytek patogenů odstraníte horkou žehličkou.

Krok 2

Vysoce kvalitní 100% bavlnu v různé úpravě nic nepřekoná. Má dlouhou životnost, je prodyšná a snadná na údržbu. Kromě klasického bavlněného povlečení narazíte třeba na damaškové povlečení nebo atlas grádl, což jsou jedny z nejpříjemnějších materiálů. Bavlněné flanelové povlečení oceníte hlavně v zimě. Bavlna je přírodní materiál, který lze prát, žehlit a sušit na vyšší teploty. Podobně lze zacházet s bavlněným saténem. Dejte však si pozor, aby nebyl s příměsí umělých vláken.

Krok 3

Do této kategorie můžeme zařadit polyesterová vlákna, zejména mikrovlákno a mikroplyš. Mikroplyšové povlečení zahřeje v zimním období, netvoří žmolky a nemačká se. Stejně jako krepové povlečení má nežehlivou úpravu. Mikroplyš však patří mezi umělá vlákna a musíte ho prát pouze na nízké teploty do 40 °C.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-prat-povleceni.html